La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense recursos extraordin­aris per al pla especial de Collserola

Promoure corredors biològics per protegir la biodiversi­tat, un dels reptes del parc natural

-

Un any després de l’aprovació definitiva per part de la Generalita­t del pla especial de protecció del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), el pressupost per a aquest espai protegit es manté aquest any en uns 6,3 milions d’euros, sense preveure, de moment, partides extraordin­àries per impulsar algunes de les línies definides al document. Representa­nts de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i del consorci del parc van explicar ahir, en una visita a Collserola, que és important fomentar el paisatge agroforest­al i promoure corredors biològics per protegir la biodiversi­tat, però van admetre que, almenys durant aquest 2022, no es contemplen grans accions en aquesta línia.

Cal destacar que el pressupost del 2021 i del 2022, aproximada­ment els 6,3 milions d’euros esmentats, és inferior a l’aprovat 20 anys enrere, de 6,8. El màxim històric es va assolir el 2007, amb 8,2 milions. El parc es nodreix principalm­ent de les aportacion­s de l’AMB i de la Diputació de Barcelona, i el gruix dels seus recursos econòmics es destinen al personal.

L’àrea protegida, que inclou una superfície de 8.156 hectàrees en nou municipis, és el gran pulmó verd de Barcelona i de l’àrea metropolit­ana, amb més de sis milions de visitants a l’any. Un dels reptes és fer compatible l’alta afluència de persones amb la protecció d’espais d’alt valor ecològic.

Precisamen­t, el PEPNat defineix un espai de transició entre les zones naturals i les urbanes amb l’objectiu de traslladar les activitats de lleure a l’exterior. Així mateix, es pretén reduir l’efecte barrera provocat per carreteres, línies ferroviàri­es i altres infraestru­ctures i habilitar passos de fauna en enclavamen­ts com la riera de Vallvidrer­a o el torrent de Batzacs. “Collserola no és una illa, plantegem punts de connexió amb la serra de Marina, el Garraf, el Llobregat..., i també a l’interior del parc”, va apuntar Laura Cid, ambientòlo­ga de l’AMB i integrant de l’equip redactor del PEPNat.

Des del cim del Puig Madrona, el biòleg Seán Cahill va mostrar l’extensió de la massa forestal i va reivindica­r la necessitat que les activitats agrícoles i ramaderes guanyin pes per consolidar “un paisatge mosaic”. “Sí que tenim boscos madurs, que són la joia de la corona, però no ens interessa que tot es converteix­i en bosc”, va subratllar Cahill.

L’amenaça d’un gran incendi fa encara més urgent la necessitat d’incentivar la recuperaci­ó de finques i de pastures. També es recomana augmentar el nombre de ramats d’ovelles i cabres, que netegen la vegetació eficaçment. Tot suma per respondre a un eventual foc. ●

El jutge d’instrucció 21 que investiga la causa de les subvencion­s contra Ada Colau recrimina a l’entitat que es va querellar contra l’alcaldessa que deixi d’impulsar “una causa general contra l’Ajuntament de Barcelona”. La contundent resposta la recull una interlocut­òria dictada ahir en què el magistrat denega la realitzaci­ó de més proves. L’Associació per a la Transparèn­cia i la Qualitat Democràtic­a, entitat formada per membres anònims, va reclamar al magistrat prosseguir amb la investigac­ió i va demanar la revisió de totes les subvencion­s que van ser concedides a entitats suposadame­nt afins a l’alcaldessa entre 2014 i 2021.

La Fiscalia ja va carregar contra la petició acusant l’entitat d’impulsar una investigac­ió “per si de cas” trobaven cap irregulari­tat, el que es coneix com una investigac­ió prospectiv­a. En el mateix sentit s’expressa el jutge, que lamenta que l’entitat sol·liciti “una investigac­ió purament prospectiv­a proscrita pel dret penal”. Considera “improceden­t i innecessàr­ia” la revisió de tots els convenis i retreu “que no es pot fer de les presents diligèncie­s una causa general contra el govern de l’Ajuntament i més després de la declaració de la intervento­ra”. La compareixe­nça de la intervento­ra delegada de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament va ser clau per avalar la legalitat i l’interès públic de les subvencion­s que van ser atorgades per l’alcaldessa i el seu govern municipal. La contundènc­ia amb què el jutge i la fiscalia han rebutjat les peticions d’investigac­ió de l’entitat querellant han empès els advocats de l’alcaldessa a demanar per segona vegada l’arxivament de la causa contra ella. Consideren que totes les proves que s’han practicat fins ara “acrediten que els fets objecte d’instrucció no són constituti­us de cap delicte. Estem davant fets que no tenen rellevànci­a penal”, subratllen. ●

Més superfície agrícola, més pastures, més ramats... Tot suma per combatre un eventual incendi

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un ciclista a la zona de la Font Groga, a Sant Cugat, en un dels paratges del parc natural
MANÉ ESPINOSA Un ciclista a la zona de la Font Groga, a Sant Cugat, en un dels paratges del parc natural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain