La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un bistrot a la Ribera

Agullers, més de 30 anys de tradició

-

Aquest barri de la Ribera, que entre els segles XIII i XV va ser el motor econòmic de la ciutat, s’ha transforma­t avui dia en una zona exclusivam­ent turística.

De totes maneres, hi queden reductes que encara mantenen la tradició de barri popular freqüentat pels veïns i els parroquian­s habituals.

No és fàcil interpreta­r la paraula bistrot. En el nostre idioma, en definitiva, es tracta d’un establimen­t petit, informal, on es gaudeix de bona cuina basada en productes pròxims tractats amb receptes tradiciona­ls.

Això és exactament la casa Agullers, on des del 3 de març del 1991 Mercè Rosselló i Joan Pérez atenen els seus clients.

A l’Agullers els habituals hi van cada dia a la recerca d’un menjar casolà, sense complicaci­ons, basat en un producte lent. En aquesta casa els plens al migdia són diaris.

Al principi l’establimen­t consistia en un únic local on se servia a la barra. Després es va poder ampliar amb el local veí, on hi havia una desena de taules. A la cuina la Mercè elabora un conjunt de plats basats en el receptari tradiciona­l: amanides variades en funció de la temporada, fideus a la cassola, peus de porc i estofat, entre d’altres. A més a més, s’encarrega de l’atenció de les taules amb l’ajuda de la simpàtica Eva.

Mentrestan­t, en Joan, a la barra, s’encarrega de tota la factura de plats a la planxa, alhora que atén els comensals situats en aquest espai.

Així doncs, com és habitual en aquests casos, els propietari­s són al peu del canó, donant la cara, responsabl­es de la pròpia casa.

El negoci està basat en la complicita­t entre propietari­s i clients. No és estrany que, una vegada acabat el dinar, la Mercè et vingui a veure i et demani amb afecte que deixis la taula perquè pugui ser ocupada per altres clients.

El respecte que mereixen els bistros de París, els bouchons de Lió o els winstubs d’Alsàcia sens dubte també el mereixen aquestes cases de menjar com l’Agullers, un bistrot català amb més de 30 anys de tradició. ●

 ?? ROB R O LO B ?? Mercè Rosselló i Joan Pérez a la cuina del restaurant
ROB R O LO B Mercè Rosselló i Joan Pérez a la cuina del restaurant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain