La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hollywood, per bé i per mal

- Sergi Pàmies

La tercera temporada de La noche D (TVE) ha començat amb un canvi de presentado­r (surt Dani Rovira, entra Eva Soriano) que ha mantingut uns índex d’audiència discrets i uns continguts que semblen renunciar a qualsevol esforç d’originalit­at. Els tres minuts finals recuperen una de les inscripcio­ns que més es troben a faltar a la televisió, l’avís de “música y voz en directo”. Malú va cantar una cançó amb la pressió visual dels crèdits del programa desfilant a tota pastilla i transmeten­t la sensació, tan típica dels bars, de voler tancar quan encara hi ha clients assedegats. Criminalit­zada si no és el pretext per una concepció competitiv­a de talent show, la música a seques és una excepció. En formats generalist­es, en veiem a Preguntes freqüents (TV3) i haurem d’esperar al final de La noche D per retrobar-la.

LA LOTERIA DEL CINEMA. Hollywood ha creat una mitologia que alimenta episodis de grandesa i de glòria, i abismes de fracàs i d’autodestru­ccció. Ara Netflix proposa el documental El misterio de Marilyn Monroe, que recopila cintes d’hores i hores de converses amb testimonis que canvien la percepció de la mort de l’actriu. És una història coneguda però les imatges recuperade­s són interessan­ts i actualitze­n la part del mite que conservem a la memòria, fins i tot el context que va explotar Terenci Moix a El dia que va morir Marilyn. A Paramount +, més Hollywood: una sèrie de deu capítols sobre la història del rodatge de la pel·lícula El padrí. El carisma del productor Robert Evans i del director Francis Ford Coppola confrontat a la rabiosa reacció de la màfia, que acaba acceptant el component d’heretgia d’un projecte que va passar a la història.

EXPLICAR L’HUMOR. Kike García, d’El Mundo Today, apareix a Un país para reírlo (La 2), entrevista­t per Goyo Jiménez. Aquest episodi se centra en l’humor a les xarxes socials, i Jiménez comet l’error de voler ser divertit amb cada pregunta quan potser s’hauria de centrar en l’eficàcia d’una conversa forçosamen­t fragmentad­a. García no decep i recorda que el que fan ell i el seu soci Xavi Puig té poc a veure amb una relectura de les fake news sinó amb el periodisme satíric –esplèndid en aquest cas– de tota la vida. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain