La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alvarado i l’illa magnètica

-

Com es pot descriure La isla

(Reservoir Books), de Mayte Alvarado (Badajoz, 1978)? És una història intensa, immersiva i atmosfèric­a en què els habitants del lloc viuen esperant l’onada que, un dia, ho arrasarà tot. Una noia, un boig (o potser no tan boig) i un gos, units per una cosa molt profunda. Hi ha mariners, un idil·li i sonen les campanes de l’església. Amb una gràfica propera a la il·lustració o a la pintura, Alvarado firma una història aplaudida per la crítica.

“Tenia uns esbossos –explica– de com seria l’illa, amb roques i onades, i alguna idea de l’argument; inicialmen­t havien de sacrificar algú per sobreviure. Però parteixo de les imatges i després busco la història que hi té sentit, o sigui que va anar canviant. És, sobretot, una relació entre dos personatge­s que es troben al mateix lloc, no tant el geogràfic com un espai comú a l’interior de tots dos”. Alvarado veu “l’illa com un símbol, que planteja temes com l’aïllament o la pèrdua”.

L’autora ho dibuixa tot a mà: “Vaig començar a dibuixar per allunyar-me de l’ordinador. El llibre no té les coses típiques dels còmics, ni diàlegs amb núvols ni línia negra que ressegueix les figures; són taques de color, de pintura acrílica. El color no només té un valor estètic, sinó també narratiu: tothom entén què significa el vermell; t’estalvies d’explicar moltes coses”.

Treballa amb personatge­s arquetípic­s, de gran força simbòlica –“Els veig com recipients on diposites alguna cosa”–, en un marc que “s’escapa de la realitat, a través del to, com de somieig; això explica el vincle amb les llegendes i la narració oral”.

“Vaig començar tard a dibuixar; vaig fer el primer còmic als 37 anys. Jo era editora de vídeo; hi ha molt d’això al meu llibre, ordeno imatges, és un muntatge”. De fet, La isla té poques paraules. “Què diu! En altres llibres meus no n’hi ha ni una”.

 ?? JOAN MATEU PARRA / SHOOTING ?? Mayte Alvarado
JOAN MATEU PARRA / SHOOTING Mayte Alvarado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain