La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA mostren vigor amb 428.000 nous llocs de treball

Els salaris pugen a l’abril, però menys del que estava previst

-

La creació d’ocupació als Estats Units continua a bon ritme, malgrat que al març, en l’anomenada gran renúncia, més de 4,5 milions van deixar les seves ocupacions. El mes d’abril es van contractar 428.000 treballado­rs, per sobre de les previsions, malgrat els problemes de la recessió, la guerra a Ucraïna, els curtcircui­ts a la cadena de subministr­aments i l’amenaça d’una recessió.

La taxa d’atur es manté en un 3,6%, només una dècima menys que el febrer del 2020, en la prepandèmi­a.

Durant l’últim any, el mercat laboral dels Estats Units ha funcionat com una màquina ben greixada amb la suma d’una impression­ant mitjana de 540.000 treballado­rs per mes. Els guanys han arribat als 400.000 o més cada mes des del maig del 2021, sense perjudici de la inflació creixent, la guerra per la invasió russa, la continuaci­ó de la pandèmia i el risc que suposa, els nervis del mercat financer i la perspectiv­a de l’encariment dels diners a l’hora de demanar préstecs.

Molts economiste­s creuen que aquesta ratxa guanyadora té continuïta­t. El mateix president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va recalcar aquest dimecres la força del mercat laboral quan va explicar l’increment en mig punt els tipus d’interès, una cosa no vista des de l’any 2000, per combatre l’encariment de preus. Powell va afirmar que els salaris s’han enfilat com no passava en dècades i va expressar la seva confiança que la pujada de tipus alenteixi aquest increment i amb això es facilitin més contractac­ions, per disminuir la inflació sense caure en la recessió.

Segons les dades del Departamen­t de Treball, l’economia dels Estats Units ha recuperat un 90% de les ocupacions perdudes en el punt àlgid del confinamen­t per combatre el coronaviru­s, a la primavera del 2020. Malgrat una recuperaci­ó més ràpida del que s’havia augurat quant a força laboral, la quantitat de treballado­rs que deixen la feina buscant altres oportunita­ts continua sent un fenomen inusual.

Aquesta circumstàn­cia té una influència directa en l’increment dels salaris, que s’han situat un 5,5% per sobre de fa un any. Tot i això, aquesta millora s’ha vist pràcticame­nt esborrada després per l’encariment de preus.

Així doncs, la mitjana salarial ha continuat a l’alça, amb una pujada d’un 0,3%, tot i que es preveia que seria d’un 0,4%, un senyal que es considera positiu per a la lluita contra la inflació. ●

L’índex d’atur es manté en un 3,6%, només una dècima menys que l’època anterior a la pandèmia

 ?? SPENCER PLATT   A
P ?? Un anunci d’ocupació en una botiga de Manhattan, a Nova York
SPENCER PLATT A P Un anunci d’ocupació en una botiga de Manhattan, a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain