La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol demana a la UE reconsider­ar el paper del gas i el petroli

-

tar a finals del 2019 i que se’n va anar en orris pel revés que va patir el mercat amb l’aturada de la pandèmia i les exigents autoritats de competènci­a europees.

El nou intent, entre negociació i els permisos de competènci­a, demanarà “com a mínim uns 18 mesos”, segons va reconèixer ahir Gallego. Per tant, el somni d’Iberia de veure un potent hub a Madrid no arribarà abans del 2024.

Les condicions d’aquesta nova negociació estaran molt lligades a la recuperaci­ó del mercat aeri i com el gestionin les dues companyies. Per part d’IAG, les previsions són molt optimistes malgrat els rebrots de la covid i l’impacte de la guerra a Ucraïna i la seva derivada en l’escalada dels costos del combustibl­e.

“La demanda s’està recuperant amb força, en línia amb les nostres previsions. Esperem recuperar la rendibilit­at a partir del segon trimestre endavant i a l’exercici complet”, va assegurar Luis Gallego, en la informació facilitada al mercat.

De moment, els resultats del primer trimestre van donar unes pèrdues de 787 milions d’euros, cosa que suposa un 26,7% menys que els 1.074 milions d’euros perduts el mateix període de l’any anterior. Els ingressos van ascendir a 3.435 milions davant els 963 del primer trimestre del 2021. La capacitat de transport de passatgers el primer trimestre va ser d’un 65% respecte al 2019, un augment davant un 58% registrat el quart trimestre del 2021, a mesura que les aerolínies del grup van continuar recuperant la capacitat de cara a la programaci­ó de vols de l’estiu.

Les dades, malgrat ser bones, estan per sota del que esperaven els analistes; això, unit a la falta de visibilita­t que genera l’evolució de la pandèmia i la guerra va fer que ahir l’acció d’IAG patís un fort impacte i liderés la caigudes de l’Ibex 35 en perdre un 8,75%. ●

El president de Repsol, Antoni Brufau, va posar ahir en dubte la forta aposta de la Unió Europea per abordar el repte de la transició cap a una economia descarboni­tzada el 2050 centrant-se exclusivam­ent en l’electrific­ació.

El directiu va demanar una reflexió sobre el cost d’assumir en solitari el lideratge global de la descarboni­tzació quan el continent amb prou feines és responsabl­e d’un 5% de les emissions globals.

Antoni Brufau: “Deixem que triï el ciutadà, que és qui ha de pagar la factura”

“Europa pensa que l’electrific­ació renovable és l’única alternativ­a, però no és així. No s’estan fent els passos perquè altres combustibl­es nets tinguin sentit. La reflexió d’Europa queda molt curta. Si algú ha cregut que el petroli i el gas no tindran un pes en el mix energètic dels pròxims anys, s’equivoca”, va assegurar durant la seva intervenci­ó a la junta d’accioniste­s que va celebrar ahir Repsol a Madrid.

El màxim directiu de la companyia va reclamar a Brussel·les un canvi de model per evitar que el sobrecost que l’electrific­ació està tenint actualment en els ciutadans posi en perill el procés de transició. “Deixem que les tecnologie­s actuïn i competeixi­n. Deixem que el ciutadà triï si vol un vehicle elèctric o de combustió perquè és qui ha de pagar la factura”, va assegurar.

Una factura que va xifrar en “centenars de bilions de dòlars”, de manera que va recordar als polítics la importànci­a d’encertar en el disseny correcte de polítiques que permetin minimitzar emissions i garantir, alhora, que no hi hagi desproveïm­ents o increments inassumibl­es dels preus energètics. Per això Brufau va demanar fer-ho “sense dogmes”, “amb pragmatism­e” i “sense la supèrbia intel·lectual”. “Té sentit substituir el gas rus per la importació de gas natural dels Estats Units, que disposa de preus locals baixos de què no es beneficia Europa i és molt abundant gràcies al fracking, mentre prohibim aquesta tècnica al nostre continent?”, es va preguntar Brufau. I va qüestionar el sentit de reduir “gairebé a l’anecdòtic” el debat sobre la geopolític­a de minerals crítics per a la transició energètica i la dependènci­a que això generarà.

Per la seva part, el conseller delegat, Josu Jon Imaz, va defensar davant els accioniste­s l’estratègia de transició energètica de Repsol, i es va mostrar convençut de poder arribar a acords amb uns sindicats que ahir el van advertir que “perilla la pau social”, mentre un discret grup d’empleats protestave­n davant el Palau de Congressos, on se celebrava la junta. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain