La Vanguardia (Català-1ª edició)

Falta estratègia industrial a Espanya, lamenta Jorge Gallardo

El fill del fins ara president pren el relleu a Almirall

-

Jorge Gallardo va presidir ahir la seva darrera junta d’accioniste­s com a president d’Almirall lamentant la falta d’estratègia industrial “dels governs d’Espanya dels últims 30 anys”, que a parer seu han impedit que Almirall sigui avui una companyia dues vegades més gran. “Em pregunto què esperava el govern de la indústria farmacèuti­ca, quina estratègia tenien per a nosaltres. El 2010 i el 2011 el mercat farmacèuti­c a Espanya va caure un 30%. Hi va haver 25 decrets i rebaixes de preus”, va recordar Gallardo, “i després et demanaven que creixessis als EUA”.

El seu fill i des d’ahir nou president de la companyia, Carlos Gallardo, va destacar que “va ser clau la decisió d’Almirall d’internacio­nalitzar-se a finals dels noranta, perquè això va permetre diversific­ar els ingressos i mantenir la inversió en R+D. Els laboratori­s espanyols que no havien sortit fora no van poder mantenir la seva investigac­ió” i van deixar el mercat de prescripci­ó.

El nou president va destacar que el seu propòsit és “portar la companyia al lideratge mundial en dermatolog­ia mèdica”. Almirall, va explicar, vol mantenir el seu esforç en R+D, a la qual va destinar l’any passat un 9% de les vendes, 74 milions d’euros. “Hem renunciat a centrar-nos en projectes d’innovació incrementa­l i per això ampliem la col·laboració amb empreses biotec que tenen projectes en fases més primerenqu­es” va reconèixer.

Almirall invertirà també 25 milions enguany en millores a les fàbriques, que inclouen adaptar la planta de Barcelona per fabricar Seysara, un antibiòtic per a l’acne, també per al mercat dels EUA.

A la junta, Jorge Gallardo, després de 34 anys al capdavant de la companyia i visiblemen­t emocionat, va cedir el càrrec al seu fill, tercera generació de la família fundadora. L’executiu, de 82 anys, sortirà també del consell d’administra­ció. Sota la seva direcció, Almirall es va internacio­nalitzar, va sortir a cotitzar a borsa, el 2007, i va completar la profession­alització de la gestió, amb consellers delegats com Eduardo Sanchiz, Peter Guenter i, des de l’any passat, Gianfranco Nazzi. Gallardo va destacar les bones perspectiv­es de futur que té la companyia, el compromís de la família Gallardo, propietàri­a del 59% del capital, i “un equip directiu i consell d’administra­ció idonis per dirigir-la”.

Carlos Gallardo, enginyer industrial per la UPC i MBA per Stanford, va treballar a Pfizer a Nova York abans d’arribar a Almirall, firma que va deixar el 2013 per fundar CG Health Ventures, una firma que inverteix en salut digital i tecnologia mèdica que preveu continuar dirigint. ■

El president de la farmacèuti­ca creu que sense les retallades del 2010 i el 2011 l’empresa facturaria el doble

 ?? IA ?? Jorge Gallardo (centre) i el seu fill Carlos (dreta), nou president, a la junta d’accioniste­s
IA Jorge Gallardo (centre) i el seu fill Carlos (dreta), nou president, a la junta d’accioniste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain