La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre el dolent i el pitjor

- Jordi Juan Director

Esquerra ja s’ha cobrat una víctima per l’espionatge del cas Pegasus tal com va exigir Oriol Junqueras el 24 d’abril en una entrevista a La Vanguardia. Han hagut de passar molts dies i moltes coses. Des que es va descobrir que els telèfons del president del Govern espanyol i dos ministres també havien estat infectats pel mateix software fins que s’ha celebrat una reunió de la comissió de Secrets Oficials del Congrés i una trobada fugaç de Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Després de tants estira-i-arronses, el Govern central ha mogut fitxa i s’ha cobrat la peça de la directora del CNI. Per a Esquerra, tot i això, encara no és suficient perquè continua exigint una reunió bilateral dels dos presidents en què Sánchez doni garanties que no hi haurà més espionatge­s d’aquest tipus. Però el risc de ruptura entre les dues parts que amenaçava l’estabilita­t de la legislatur­a sembla esvair-se amb el relleu de la cap del CNI.

Entre escollir el desgast que suposa entregar aquest cap amb safata de plata a Esquerra o perdre el seu suport parlamenta­ri, Sánchez ha triat el que considera menys dolent. Alguns pensaran que és pa per a avui i fam per a demà i que la decisió pot suposar un cop per a la seva imatge. Però Sánchez continua cavalcant i les eleccions generals queden molt lluny.

El següent pas serà una reunió amb Aragonès en què no només es donaran les explicacio­ns que demanen els dirigents republican­s, sinó que es discutiran els temes pendents de la taula de diàleg. La determinac­ió de Sánchez per portar fins al final la seva aposta pel consens a Catalunya es manté inalterabl­e. I per això continua fent equilibris impossible­s com vestir la fulminació de la directora del CNI com si es tractés d’una simple substituci­ó, que és el terme que va emprar la ministra de Defensa, Margarita Robles. Al ministeri tenen ganes que es desclassif­iquin els documents perquè l’opinió pública sàpiga les raons que van portar els jutges a autoritzar l’espionatge.

Però la Moncloa prefereix contempori­tzar i no obrir noves ferides amb

Esquerra. I, al seu torn, els republican­s estan avui menys indignats que en dies anteriors. Aquesta crisi sembla salvada.Veuremcome­volucional­asegüent.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain