La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia apunta contra Odessa

Bombardeja­ts la ciutat portuària i un pont estratègic per al comerç

- CATALINA GÓMEZ ÁNGEL Odessa Servei especial

La regió del Donbass estava cridada a ser el centre de la segona fase de la invasió russa a Ucraïna. Així ho va sentenciar Moscou al seu moment. I si bé els enfrontame­nts a l’est del país s’han intensific­at els últims dies, aquesta nova etapa de la guerra també ha acabat per centrar-se al sud-oest del país; en especial, al port d’Odessa.

Durant setmanes, la ciutat va viure enmig del temor. El centre històric va arribar a estar totalment militaritz­at, protegit per eriçons d’acer i sacs de sorra. Els cafès van tancar i la majoria de persones van desaparèix­er dels carrers. La ciutat estava preparada per al pitjor. Quan començava a recuperar la vitalitat, i acostumar-se a la incertesa que porta la guerra, el rumb va canviar.

El dilluns 9 de maig Moscou va celebrar la gran parada que commemorav­a la victòria contra l’Alemanya nazi el 1945 –una data que té un gran ressò en aquest port reconegut pel seu heroisme durant la Segona Guerra Mundial– mentre Odessa tornava a ser atacada, com ha passat els últims dies, quan l’ofensiva es va agreujar. Set míssils van caure sobre la ciutat i van deixar una persona morta i diversos ferits. Un dels objectius va ser un centre comercial que, asseguren, servia com a centre d’emmagatzem­atge d’ajuda humanitàri­a.

Odessa és el principal port sobre el mar Negre per on surten la majoria d’exportacio­ns de blat i blat de moro que subministr­en a gran part d’Europa. Funcionari­s ucraïnesos han assegurat que Moscou vol tallar totes les línies de subministr­ament a través del mar Negre i també tallar l’enviament d’armes occidental­s.

Des del començamen­t de la guerra, el port va ser objectiu militar i desenes de soldats en vigilen les instal·lacions; es temia un desembarca­ment rus en algun punt de la costa. Aquest temor es va fer més gran setmanes enrere, quan el general Rustam Minnekàiev, comandant interí del Districte Militar Central de Rússia, va assegurar que les forces armades russes estudiaven obrir un corredor terrestre entre Crimea i Transnístr­ia, cosa que vol dir prendre el control d’Odessa i la resta de la costa sobre el mar Negre. Molts temen que Rússia vulgui tallar definitiva­ment l’accés d’Ucraïna al mar.

Els atacs i el setge de les aigües del mar Negre pels vaixells russos ha fet que el transport comercial amb Europa es faci cada vegada més difícil. Dies enrere, centenars de camions feien cua per poder travessar la frontera amb Romania. Alguns conductors assegurave­n que l’espera per creuar podia arribar a una setmana. La situació es va complicar encara més amb l’atac al pont de Zatoka, que travessa l’estuari del Dniéster i comunica Odessa amb l’extrem sudoest del país. Les autoritats ucraïneses van assegurar que aquest pont va tornar a ser atacat ahir per cinquena vegada.

Ja en dies anteriors els atacs havien assolit l’aeroport civil d’Odessa i un edifici residencia­l, que va ser travessat per un míssil i va deixar almenys 13 morts. Més de dues setmanes després, desenes de flors i peluixos encara re

Es creu que Moscou prova de tallar les línies de subministr­ament a través del mar Negre, el flux d’armes inclòs

posen davant l’edifici que dilluns va visitar Charles Michel, el president del Consell Europeu. Són un homenatge per recordar la mort de Valeria Glodan, que era al seu apartament amb la seva filla de tres setmanes i la seva mare. Als baixos de l’edificació, la Katerine recorda la seva amiga, que també va morir aquell dia juntament amb el seu espòs. Només hores abans li havia trucat per explicarli que estava embarassad­a. “Era feliç, em va dir si podia compartir amb ella algunes joguines o roba per a nens”, explica la Katerine, odontòloga i mare de dos fills. Ha decidit quedar-se a Odessa perquè considera que la tristesa i l’angoixa només serà més gran si emigra a un altre país i deixa enrere els seus pares i el seu marit.

“Jo soc d’aquí i hem d’aprendre a viure amb aquesta situació”. El seu apartament va quedar fet malbé i és impossible viure-hi. Viu a casa de la seva mare, lluny d’aquest sector de la ciutat pròxima a l’aeroport que Rússia intenta atacar una vegada i una altra, igual com algunes refineries properes.

“Estem molt agraïts amb la defensa de Mikolaiv, altrament Odessa ja no estaria a les nostres mans”, diu la Tatiana, propietàri­a d’un cèntric cafè. Segons ella, Rússia ataca amb míssils per causar temor a la població que s’ha quedat a la ciutat i que en certa manera s’ha acostumat a viure sota tensió. Desenes de restaurant­s estan oberts, les taules han tornat als bulevards i hi ha molta més gent al carrer; tot això malgrat els atacs.

“Fins i tot molts dels eriçons d’acer els vam enviar a Mikolaiv perquè la protegissi­n”. Mikolaiv és una ciutat de mig milió d’habitants a 134 quilòmetre­s a l’est d’Odessa que s’ha convertit en un dels principals fronts de la guerra que es deslliura al sud-oest d’Ucraïna. ●

 ?? STRINGER / REUTERS ?? El centre comercial destruït a Odessa tal com apareixia ahir al matí
STRINGER / REUTERS El centre comercial destruït a Odessa tal com apareixia ahir al matí
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain