La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casteleiro, l’espia a l’ombra de Robles

-

El Centre Nacional d’In

■ tel·ligència (CNI) continuarà estant dirigit per una dona: una espia que va ingressar a La Casa –com la seva antecessor­a– quan tots ells eren militars i les poques dones s’encarregav­en de la paperassa. Esperanza Casteleiro (Madrid, 1956) va ser captada per a l’antic Centre Superior d’Informació de la Defensa (Cesid) quan tenia 27 anys, després d’estudiar Filosofia i Ciències de l’Educació, i allà va treballar fins al 2018, quan va rebre la trucada de la llavors acabada de nomenar ministra de Defensa, Margarita Robles. Aquests darrers anys ha estat la seva ombra, no s’han separat.

Filla d’un coronel de l’Exèrcit de l’Aire, la seva trajectòri­a en el servei secret ha estat tant operativa com de gestió des que hi va arribar el 1983. Ha estat destinada a països com Cuba i Portugal, i va viure de primera mà els escàndols de les escoltes il·legals que van portar el centre a canviar de pell el 2002.

Ja sota el nom de CNI, va ser nomenada secretària general el 2004. A la pràctica va ser la número dos del director Alberto Saiz durant el govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Saiz va ser destituït i Casteleiro va tornar a noves destinacio­ns en unitats d’Intel·ligència a l’Exterior durant quatre anys. Entre el 2014 i el 2018 va ser la representa­ció del CNI al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco). Meticulosa, reservada, treballado­ra incansable i lleial, sobretot lleial, és com la defineixen els que han coincidit amb ella. Això últim és el que ha fet que es guanyés la màxima confiança de Robles, que la va nomenar primer cap del seu gabinet i més tard –després de sonar a les travesses per ser la primera directora del CNI– secretària d’Estat de Defensa. L’aposta personal de la ministra “torna a la casa”, com va dir ahir, “on s’ho sap tot”. / Joaquín Vera

 ?? MINISTERI DE DEFENSA / ACN ?? Esperanza Casteleiro en una imatge d’arxiu
MINISTERI DE DEFENSA / ACN Esperanza Casteleiro en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain