La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’independen­tisme se sent insatisfet i reclama a la Moncloa més moviments

El Govern evita exigir ara la dimissió de Robles i els partits veuen en Esteban un cap de turc

-

Per a l’independen­tisme la destitució de Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) estava cantada, dins del guió. Així que la notícia no va agafar ni de bon tros amb el peu canviat ni el Govern, ni els principals partits sobiranist­es: Esquerra, Junts i la CUP. Aquest cessament no els fa el pes. Això sí, van lamentar la manca d’autocrític­a de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i d’explicacio­ns per la destitució. Que a més Robles parlés de “substituci­ó” en comptes de dimissió no va fer més que aixecar rialles nervioses a les files independen­tistes. Esteban és “una cap de turc”.

Les exigències del Govern són les mateixes que les que va expressar l’endemà de saber-se l’espionatge amb Pegasus: màxima transparèn­cia, desclassif­icar documents i garantir que mai més es permetrà que es torni a repetir aquesta situació. Però hi va haver una modulació en el discurs. Com a mínim, a l’Executiu català i ERC, que a diferència d’altres ocasions no van demanar el cap de la ministra de Defensa explícitam­ent com havien fet fins al dia abans.

Tant la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, com la d’Esquerra al Parlament, Marta Vilalta, o Gabriel Rufián des de Madrid van evitar reclamar la destitució de Robles malgrat la insistènci­a dels periodiste­s. “No posarem noms i cognoms (…). Es vol que assumeixin la responsabi­litat aquelles persones que en tinguin alguna”, va dir Plaja. “El concepte responsabi­litats polítiques va més enllà de cessaments o les dimissions que pugui haver-hi”, va resumir.

En tot cas, que ara no verbalitzi­n els noms no vol dir que deixin de reclamar destitucio­ns. De fet, ERC porta al ple del Parlament de demà una moció en què es reclama explícitam­ent en el seu punt número sis que Robles deixi el càrrec.

De totes maneres, qui no té cap recança a reclamar dimissions amb noms i cognoms són Junts i la CUP. Tots dos apunten al president del Govern espanyol. Per suposat, també a Robles. “Li han fet pagar a la directora del CNI l’escàndol de l’espionatge. És conegut que el CNI despatxa amb Pedro Sánchez i la ministra de Defensa”, va dir Josep Lluís Cleries, portaveu de JxCat al Senat. Míriam Nogueras, diputada al Congrés, va recórrer a un clàssic per comparar situacions: “Qui és el sr.X del Catalangat­e? No ens val un cap de turc”.

La CUP no es va quedar enrere. La diputada Laia Estrada creu que el relleu a la direcció del CNI no és més que “una cortina de fum” i una “vàlvula d’escapament” de la Moncloa.

És aquí on lliga una de les percepcion­s més compartide­s en l’independen­tisme: que Sánchez, amb aquesta destitució, prova d’aplanar l’entesa amb ERC, partit gairebé im

A Junts i la CUP assenyalen que amb aquesta destitució Sánchez intenta “entabanar” Aragonès

prescindib­le per mantenir l’estabilita­t parlamentà­ria. “Sánchez guanya temps, prova d’entabanar el president”, assenyalen fonts de Junts i la CUP, i alhora, adoba el camí per a un futur vis-a-vis amb Pere Aragonès.

Amb tot, el Govern continua pressionan­t l’Executiu espanyol. Ahir, la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, va adreçar una carta al seu homòleg a la Moncloa, Félix Bolaños. Li comunica la determinac­ió de la Generalita­t d’arribar “fins al final” per tal d’aclarir l’espionatge a més de seixanta persones de l’entorn independen­tista destapat fa unes setmanes per Citizen Lab. El Govern vol que es “depurin responsabi­litats” i que es desclassif­iquin les ordres o autoritzac­ions judicials que van permetre la intervenci­ó del telèfon de Pere Aragonès. Igualment, la consellera destaca a la carta que la negativa del PSOE que es constituei­xi una comissió d’investigac­ió al Congrés no fa més que “aprofundir” en la pèrdua de confiança política i institucio­nal cap al Govern. ●

 ?? ZIPI / lol ?? Gabriel Rufián ahir al Congrés dels Diputats
ZIPI / lol Gabriel Rufián ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain