La Vanguardia (Català-1ª edició)

La política com a trencaclos­ques

- Màrius Carol

La vida és un trencaclos­ques en què sempre ens queden peces per completar. I la política com a eina per organitzar-nos socialment no s’escapa d’aquesta dificultat d’anar encaixant idees, conceptes i propostes per resoldre aquest gran puzle que és la convivènci­a. No és casual que el primer trencaclos­ques fos creat en temps de la Il·lustració per un dissenyado­r de mapes. Deu ser que al món sempre li falten peces i els encicloped­istes van intentar buscar-les amb la complicita­t de la racionalit­at i la ciència.

El Govern espanyol té una majoria al Congrés més difícil d’acoblar que el trencaclos­ques més complex, i les últimes setmanes les peces d’ERC no han encaixat per cap banda, després de l’espionatge patit per l’independen­tisme. Però la sensació és que ni l’esquerra a l’Executiu ni els republican­s en la majoria parlamen

Sánchez i Junqueras mouen peces per intentar recompondr­e el puzle de la majoria

tària no volen donar una puntada de peu al puzle per fer-lo saltar a miques. De tota manera, la confiança s’ha perdut i la incomodita­t és manifesta.

Els darrers dies hi ha hagut dos moviments per ajudar a encaixar peces. D’una banda, Pedro Sánchez va convèncer Ursula von der Leyen que vingués a recollir un premi a la seva tasca al capdavant de la Unió Europea, durant les jornades del Cercle d’Economia. Feia més d’una dècada que cap comissari europeu no visitava Catalunya i que ho fes la presidenta de la Comissió era tot un símbol. A més, ella va ser especialme­nt gentil amb Pedro (Sánchez) i Pere (Aragonès), i en el seu discurs va introduir un elogi de Pau Casals com a exemple de dignitat que no va passar desaperceb­ut.

I, ahir mateix, Oriol Junqueras va fer unes declaracio­ns a El País en què deia que continuara­n donant suport al Govern de Sánchez si hi ha explicacio­ns sobre l’espionatge, assumpció de responsabi­litats i garanties que no tornarà a passar. I va insistir que no pensaven renunciar a la negociació com a instrument de resolució dels conflictes polítics, en un discurs mesurat al mil·límetre.

Com deia el clàssic, la confiança com a art no prové mai de tenir totes les respostes, sinó d’estar obert a totes les preguntes. Tot un manual d’instruccio­ns per completar el trencaclos­ques. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain