La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord i cohabitaci­ó a Junts

-

En una negociació contra rellotge, ahir es va tancar l’acord entre els dos corrents principals de Junts per Catalunya per presentar una candidatur­a conjunta de síntesi a la direcció del partit al congrés que se celebrarà el 4 de juny a Argelers, al sud de França. En virtut d’aquest pacte, Laura Borràs, actual presidenta del Parlament, ocuparà la presidènci­a de la formació, mentre que l’exconselle­r Jordi Turull, un dels presos del procés, n’exercirà la secretaria general. Aquesta cohabitaci­ó de lideratges tindrà com a base un repartimen­t a parts iguals de les funcions executives, ja que Borràs va deixar molt clar que no acceptaria una presidènci­a simbòlica perquè la seva voluntat és la de ser en el nucli que pren les decisions. Aquest canvi implicarà una modificaci­ó dels estatuts de l’organitzac­ió.

Junts ha evitat els riscos d’un congrés de pugna entre faccions, un escenari que no era aconsellab­le un any abans de les eleccions municipals. Turull i Borràs han posat al davant les seves coincidènc­ies i han eludit les discrepànc­ies estratègiq­ues, d’estil i de concepció mateixa de la política. El pas enrere de Puigdemont com a president del partit que es va articular al voltant de la seva figura i ascendent obre molts interrogan­ts, no únicament organitzat­ius. Conclou una etapa, també amb la sortida de Jordi Sànchez com a secretari general i l’adeu d’Elsa Artadi, que va ser una peça clau en la creació i afermament electoral d’aquestes sigles.

Amb el capital polític de Puigdemont en segon pla, Borràs i Turull s’enfronten a un repte que inclou diverses tasques: redefinir un projecte que continua tenint un gran pes institucio­nal, repensar l’estratègia per als pròxims anys, acordar un discurs nítid, i cohesionar una maquinària amb veus i sensibilit­ats molt dispars. La suma d’antics convergent­s, independen­ts i quadres provinents del PSC i ERC ha donat lloc a una marca que es defineix més per les diferèncie­s constants i els xocs amb els socis i els rivals republican­s que no pas per les seves propostes.

Seran capaços Borràs i Turull de donar un nou recorregut a Junts en absència de Puigdemont i sense entrar en col·lisió? Cal veure com conciliara­n una posició sobre la continuïta­t del pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona o fins i tot la del mateix acord amb ERC a la Generalita­t, atès que Borràs hi estava en contra. La tradició convergent, d’on prové una part substancia­l d’aquest partit, es basava en la capacitat d’integrar de manera eficaç sectors ideològics diversos a partir d’una aposta clara pel pragmatism­e i la centralita­t. De moment, Junts per Catalunya oscil·la diàriament entre la vocació institucio­nal i la sobreactua­ció simbòlica. ●

Turull i Borràs han posat al davant les seves coincidènc­ies i han eludit les discrepànc­ies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain