La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fratricidi cultural

- Norbert Bilbeny

Per què està revolucion­at el món? Crida l’atenció que els conflictes tinguin cada vegada més l’origen més enllà de l’economia i la política. Encara que aquestes continuara­n tenint el seu paper, la qüestió cultural creix. Ara caldria dir, imitant Clinton: “És la cultura, estúpid!”.

Pensàvem que el segle XX havia estat el més curt (1918-1989) i que havíem entrat en el XXI. Però sembla que continua la guerra freda, que no s’hauria acabat amb el final de l’URSS (1991). La cultura estaria entre les seves causes. La majoria de les fractures socials tenen aquest component, no només el socioeconò­mic: trumpisme nord-americà, Brexit britànic, malestar francès, i ara el conflicte més greu, la invasió russa d’Ucraïna.

Rússia i Ucraïna són països independen­ts, però germans. Putin porta per nom el del príncep Vladímir el Gran, que des de Kíiv va introduir la religió ortodoxa a les terres eslaves. A Rússia es torna a parlar de la Santa Rússia, però Ucraïna havia estat abans la Mare Rússia. Perquè el país de Putin té l’origen al Rus de Kíiv medieval, la primera gran reunió de tribus eslaves.

Ucraïna va caure sota el jou dels tsars al segle XVIII i després sota el bolxevic, al XX. Ucraïna ha estat russificad­a, per bé que des del 1991 és independen­t. Però Rússia va ser a l’edat mitjana ucraïnitza­da. Una anècdota: escolteu la fogosa Segona simfonia del rus Txaikovski. Es diu Petita Rússia. Però aquesta és Ucraïna, on el 1872 la va compondre el músic, d’ascendènci­a ucraïnesa. O escolteu també el final dels Quadres d’una exposició, del seu contempora­ni Mússorgski: es titula La gran porta de Kíiv. Ucraïna, en la millor música russa.

Putin vol controlar les planures al voltant del Dniéper. És el seu flanc occidental, del Bàltic al mar Negre. Ha envaït Ucraïna, però també vol escarmenta­r-la. Zelenski parla rus, com ell. No és una guerra civil, però és una guerra fratricida dins d’una gran comunitat històrica d’ètnia, religió, llengua i comerç. Amb aquest acarnissam­ent, Rússia està donant mort a companys de batalla. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain