La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els contagis en persones de més de 60 i els ingressos hospitalar­is continuen a l’alça

Catalunya supera els 1.000 ingressats amb covid, com a mitjans de març

-

El missatge dels responsabl­es sanitaris és clar, tranquil·litat. No hi ha evidències, ara per ara, que estiguem davant una nova onada (la setena). Tot i que després de dos anys de pandèmia, res no és descartabl­e. Segons les dades facilitade­s pel Ministeri de Sanitat ahir, la incidència a 14 dies (IA14) entre les persones de més 60 anys continua pujant i ja es en els 843,2 casos per 100.000 habitants. La pujada és en els tres trams d’edat (60-70 anys, 70-80 i més de 80), però és més acusat entre els que ja han fet els 70 anys, que han superat els 900 casos d’incidència.

Des de Sanitat s’insisteix que el més important no és la xifra d’incidència, però sí la referida a la pressió hospitalàr­ia. I aquí les dades tampoc no són positives, almenys en l’ocupació de llits en planta, que no deixa de pujar des de fa setmanes. En aquest moment ja hi ha gairebé 7.300 persones ingressade­s amb covid als hospitals espanyols, gairebé 450 més que divendres. Un 5,8% dels llits estan ocupats per malalts covid (sense distinció entre els que van ingressar per gravetat de la infecció o els que se’ls va detectar a posteriori).

Aquest increment d’ingressos als llits de planta no va acompanyat per un augment a les ucis, on continua baixant el nombre de pacients. “Només els casos que necessiten suport respirator­i passen a l’uci, la resta romanen en planta perquè tenim fàrmacs per reduir la gravetat”, assenyalen fonts hospitalàr­ies.

Pel que fa als morts, es mantenen els nombres de mortalitat: entre 60 i 70 defuncions diàries, la majoria, de més de 70 anys, segons les esmentades fonts.

A Catalunya, per exemple, s’ha tornat a més de 1.000 d’ingressats amb covid (1.002 ahir), barrera que no se superava des del 17 de març. La mortalitat diària és semblant des de llavors i ha tornat al 20 de març també pel que fa a visites pel virus en els centres d’atenció primària (dilluns, 10.484). Els hospitalit­zats pel virus tenen, la majoria, entre 70 i 89 anys. En canvi, el nombre de pacients en les uci és d’una la trentena des de fa un mes, un terç, de menys de 50 anys i la resta, d’entre 60 i 79.

Els analistes del grup Biocomsc adverteixe­n que els casos van a l’alça (15.000 en una setmana), malgrat que només se’n detecten un de cada cinc (Andalusia, Madrid i Catalunya notifiquen les IA14 més baixes de tot Espanya), però apunten que només afectarà l’atenció hospitalàr­ia si la pujada és sostinguda durant maig i juny.

Des de Sanitat s’insisteix que l’evolució no és desfavorab­le en absolut, gràcies, això sí, a l’alt percentatg­e de persones vacunades. Tot i que reconeixen que hi ha moltes incerteses, com l’“aparició” de dos nous llinatges d’òmicron, la BA.4 i BA.5, descoberte­s a Sud-àfrica, i que ja s’han detectat en almenys 30 països, inclòs Espanya.

Les dades apunten a una capacitat més gran d’expansió d’aquelles subvariant­s (molt més gran que en la primera òmicron apareguda a finals de novembre i que va provocar l’onada de contagis més important arreu del món). Però no sembla que provoquin una covid més greu, segons científics sud-africans.

Això sí, els primers estudis in vitro indiquen que haver passat la infecció per l’òmicron BA.1 podria oferir una immunitat més baixa davant les subvariant­s 4 i 5, efront de la que es va observar en la 2, és a dir, més persones es tornen aencomanar. No obstant això, aquella immunitat s’ha vist que resisteix més si s’estava vacunat.

L’últim informe de Sanitat referit a les variants del coronaviru­s a Espanya indica que el llinatge predominan­t (gairebé un 85%) és BA.2 (la variant sigil·losa), malgrat que s’han detectat casos de BA.5 a Astúries i Madrid.

Mentrestan­t, continuen les discussion­s entre experts sobre què fer amb la quarta dosi de vacuna. Totes les comunitats estan d’acord en posar aquesta segona dosi de record als de més de 80 anys, tot i que continuen discutint quan. Algunes comunitats, com ara Astúries, Galícia o Andalusia, aposten per no demorar la injecció i d’altres, com ara Madrid, demanen esperar la vacuna d’Hipra (es preveu per a l’estiu) o les noves formulacio­ns de Pfizer i Moderna (per a la tardor). ■

Els responsabl­es sanitaris consideren que Espanya no ha entrat, ara per ara, en una setena onada

 ?? Barce cone P rEr ?? Els metges dels hospitals públics madrilenys protestant pels contractes temporals
Barce cone P rEr Els metges dels hospitals públics madrilenys protestant pels contractes temporals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain