La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les pantalles manen

Els panells modulars micro LED ofereixen imatges de gran qualitat a qualsevol mida

-

Qui vulgui veure les pantalles més espectacul­ars del món ha d’anar a Barcelona. L’ISE és un saló audiovisua­l i, tot i que el so és molt important, no pot envair-ho tot. Les pantalles sí. Un passeig pel pavelló 3 de la Fira Gran Via en reuneix algunes de les més avançades que l’estat de la tecnologia és capaç de posar al mercat.

Samsung presenta a Barcelona la quarta generació de The Wall, una pantalla de 220 polzades, que és impossible passar-hi sense quedar-s’hi aturat, ja que sorprèn per la seva profundita­t del seu color, definició, brillantor i alt rang dinàmic. Aquesta pantalla fa servir la tecnologia micro LED, amb milions de punts de llum controlats individual­ment. El model que es mostra de cara al públic (dins del pavelló en té d’altres amb diferents caracterís­tiques) té una resolució 8 K i està construït amb els passos ( pitch) entre píxels més fins aconseguit­s fins a la data, 0,63 píxels. Aquesta distància entre cada un dels punts de llum de la pantalla és la que li dona nitidesa.

L’elevada qualitat de reproducci­ó d’imatge de The Wall té tecnologie­s com ara un escalat de les imatges mitjançant intel·ligència artificial i un processat de 20 bits, que li proporcion­a una gran precisió de mapa de color en qualsevol imatge, entre d’altres.

Samsung mostra a Barcelona diferents tecnologie­s per a diferents necessitat­s, com ara pantalles per a establimen­ts de menjar ràpid en què es pot fer una comanda i pagar; d’altres que són dobles, amb més brillantor i protegides en el costat que mira a l’exterior, i amb menys brillantor a dins. Però una de les més sorprenent­s és la Flip 2, una pantalla tàctil de 65 polzades destinada al sector creatiu en què es pot dibuixar i pintar amb qualsevol pinzell o punter de fusta real, com si fos una tela, i esborrar amb els dits.

El sector educatiu també hi és molt present, perquè les pantalles, amb nivells de brillantor més baixos, també poden ser pissarres electròniq­ues. Samsung disposa de la Flip Pro, en mides de 75 i 85 polzades, que ofereix una gran versatilit­at per escriure-hi i dibuixar-hi. A diferència d’altres classes de pantalles, tenen brillantor­s baixes, perquè estan pensades per ser observades durant molt de temps i no han de cansar la vista.

LG també mostra a l’ISE una sensaciona­l pantalla micro LED denominada Magnit, de 136 polzades, amb passos de píxels gairebé de la mateixa reduïda mida que la de Samsung, 0,70 píxels, que també crida poderosame­nt l’atenció. La companyia coreana mostra a Barcelona nombroses solucions per a la seva tecnologia d’OLED transparen­t, unes pantalles que poden ser translúcid­es a voluntat i que represente­n nombroses aplicacion­s pràctiques en l’àrea comercial.

Una d’aquestes és com una finestreta de transport públic. A l’estand de LG es pot veure una simulació d’un vagó de metro en què, per la finestra, mentre es veu l’exterior, es poden reproduir anuncis o missatges. L’ OLED transparen­t pot ser

Companyies com Samsung, LG i Sony ofereixen solucions comercials espectacul­ars

Molt més que televisors: des de panells d’anuncis fins a sistema de compra i pissarra electrònic­a

una nova mena de recurs publicitar­i, malgrat que no està pensat, de moment, per reemplaçar els televisors negres que poblen els salons domèstics.

La tecnologia LED modular permet muntar pantalles de mida a la carta mitjançant panells que s’uneixen per contacte sense línies visibles de connexió.

Al pavelló de Sony també s’hi poden veure espectacul­ars pantalles amb aquestes tecnologie­s. En micro LED, la companyia japonesa ofereix Crystal LED, panells modulars de gran mida a voluntat i de dues classes: uns de més contrast per a espais tancats i amb negres molt profunds, i d’altres de més brillantor per a llocs amb molta llum i una capa que evita els reflexos.

El micro LED, que ara té preus elevats que el cenyeixen pràcticame­nt al sector comercial, és la tecnologia que probableme­nt es farà servir en gairebé totes les pantalles dels consumidor­s del futur. ●

 ?? CcEBR a aREcEel ?? Visitants de l’ISE mirant la pantalla The Wall de Samsung: 220 polzades de micro LED
CcEBR a aREcEel Visitants de l’ISE mirant la pantalla The Wall de Samsung: 220 polzades de micro LED

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain