La Vanguardia (Català-1ª edició)

Propietari­s de pisos turístics demanen que l’Ajuntament els indemnitzi pel Peuat

-

Propietari­s d’habitatges turístics han començat procedimen­ts de reclamació patrimonia­l contra l’Ajuntament de Barcelona pel nou pla especial urbanístic d’allotjamen­ts turístics (Peuat), perquè extingeix la llicència als apartament­s turístics quan canvien de propietari.

Fonts jurídiques van recordar que l’article 26 del Peuat, que va entrar en vigor al gener, estableix que “els títols habilitant­s que emparen el desenvolup­ament de l’activitat d’habitatge d’ús turístic i de llar compartida no són transmissi­bles”. Pels juristes “es tracta d’una expropiaci­ó, per la porta del darrere, sense preu just i una vulneració flagrant del dret de propietat”. A Barcelona hi ha uns 9.600 habitatges d’ús turístic, un nombre congelat perquè la ciutat no dona noves llicències des del 2014, de manera que un habitatge amb llicència es venia amb un sobrepreu de prop d’un 20% respecte d’un altre de semblant. “Els propietari­s han començat les reclamacio­ns d’indemnitza­ció per la via de conciliaci­ó, però si l’Ajuntament no corregeix aquest criteri acabaran en recursos contencios­os administra­tius al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, adverteixe­n. El Peuat ha estat recorregut per Apartur, l’associació d’apartament­s turístics de Barcelona, però ja han començat a reclamar directamen­t els propietari­s perjudicat­s.

La norma, van advertir els advocats, restringei­x un dret amb caràcter retroactiu, fet que està expressame­nt prohibit en la legislació. “L’Ajuntament és conscient de la debilitat de la seva posició i creiem que buscarà vies legals per evitar una allau de reclamacio­ns”, van assenyalar. Això podria comportar una modificaci­ó del mateix Peuat o un “aclariment” d’aquest precepte al manual operatiu, que el deixi sense efecte. “Aquesta via és la que es va fer servir al Peuat del 2017 per permetre la implantaci­ó de residèncie­s d’estudiants fora de les zones a què inicialmen­t es va voler restringir la seva activitat, una vegada que se’ls hi va prohibir allotjar persones que no fossin estudiants”, recorden. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain