La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla per subvencion­ar la contractac­ió de refugiats en pobles petits

El SOC promou l’ocupació de 30 persones en municipis de menys de 500 habitants

-

Senan, un dels 332 pobles amb menys de 500 habitants de Catalunya, batalla contra la despoblaci­ó: en deu anys ha passat de 55 a 42 empadronat­s. L’ajuntament d’aquesta localitat de la Conca de Barberà preveu optar al programa de subvencion­s per fomentar l’ocupació de persones migrants i refugiades en aquests municipis amb l’objectiu, també, de frenar la despoblaci­ó.

La iniciativa es va començar a gestar el 2020, arran d’una proposta de l’Associació de Micropoble­s, però el procés no ha culminat fins aquesta setmana amb la publicació al DOGC de les bases de la convocatòr­ia.

“Comencem aquest 2022 amb un pla pilot a què destinem més de 983.000 euros per contractar durant un any a jornada completa 30 migrants, la majoria refugiats, i fer l’acompanyam­ent sociolabor­al”, concreta Susana Díaz, subdirecto­ra de Polítiques Actives del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Els ajuntament­s, en col·laboració amb les diferents entitats de suport als refugiats i el Departamen­t d’Igualtat i Feminismes, han d’acreditar que els candidats a un lloc de treball ja tenen concedida la protecció internacio­nal o disposen dels permisos de residència i treball per raons humanitàri­es. Així mateix, han d’estar inscrits al SOC com a demandants d’ocupació.

Díaz detalla que la subvenció que s’atorgarà als ajuntament­s selecciona­ts és de 19.434 euros anuals per cada treballado­r, cosa que es tradueix en un salari mensual net de mil euros, amb dotze pagues. Els potencials participan­ts són 11.000 homes i dones que compleixen les condicions fixades pel SOC.

“Els ajuntament­s interessat­s, al voltant de 40, han d’oferir un lloc de treball, sigui en tasques d’administra­ció, com a peó, a la brigada municipal..., i també facilitar el lloguer social d’un habitatge”, explica Xavier Camps, responsabl­e d’acció social de l’Associació de Micropoble­s de Catalunya. Per aconseguir la seva plena integració és vital la figura del mentor i també dels tècnics que es contractar­an perquè facin el seguiment d’aquestes persones. L’objectiu és que, una vegada finalitzi el contracte anual, es quedin en aquests pobles i

Els ajuntament­s han de facilitar als treballado­rs la recerca d’habitatge i un lloguer social

contribuei­xin a frenar la despoblaci­ó.

Senan, Maldà, Argençola, Llardecans, Pinós, Almatret, Esponellà o Veciana són alguns dels municipis que estudien presentar-se, apunta Camps. A partir de demà dia 12 i fins al 10 de juny, els municipis poden sol·licitar la subvenció. Tots els contractes s’han de formalitza­r abans del pròxim 1 d’octubre. Un any després, el SOC farà balanç d’aquest programa pilot per determinar si aborda més convocatòr­ies, i si les amplia a altres col·lectius, per retenir habitants al món rural. ●

Jennifer Grey (62) tornarà a ser Frances Baby Houseman, que torna al balneari, en la seqüela de Dirty dancing ( 1987), dirigida per Jonathan Levine. El film, que es començarà a rodar a finals d’any, inclourà la banda sonora original i èxits dels vuitanta i noranta.

 ?? XAVI JURIO ?? Senan, a la Conca de Barberà, té 42 empadronat­s, segons les últimes dades de l’Idescat
XAVI JURIO Senan, a la Conca de Barberà, té 42 empadronat­s, segons les últimes dades de l’Idescat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain