La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix el rebuig a la venda de menjar en envasos d’una dosi

Suport a la prohibició prevista a la llei catalana de residus

-

Les diverses entitats ciutadanes i ecologiste­s han expressat el seu suport a la prohibició dels productes alimentari­s servits en envasos d’una sola dosi, com assenyala l’esborrany de la llei de Prevenció i Gestió dels Residus que prepara el Govern de Catalunya. És una de les mesures recollides en aquest document amb la finalitat de combatre els excessos actuals del sobreenvas­ament i prevenir la generació de residus. L’esborrany també proposa de prohibir l’“envasament innecessar­i o superflu de productes alimentari­s”, marca diversos objectius per reduir envasos d’un sol ús i fixa un impost per a les ampolles d’un sol ús, entre altres accions.

Tant Ecologiste­s en Acció com Greenpeace van acollir favorablem­ent les mesures de la llei, sobretot les referides a la reducció de plàstics. “Tant de bo la llei estatal (acabada d’aprovar) s’hagués mostrat tan ambiciosa”, declara Julio Barea, portaveu d’aquesta ultima organitzac­ió. “Ara fa falta que tota aquesta ambició no es torci i es mantingui en el text final”.

“Hem de superar l’etapa en què els esforços en la gestió dels residus s’havien de centrar en el reciclatge; ara la meta ha de ser prevenir la seva generació per incidir en un canvi en el mode de producció”, explica Rosa García, directora de la Fundació Rezero.

Rosa García va posar com a exemple d’aquest canvi necessari en el mode de producció la previsió de prohibir els aliments en monodosi i la supressió de les anelles de plàstic que subjecten els paquets d’ampolles i llaunes (com també s’ha previst). L’avantproje­cte de llei incorpora diverses mesures per combatre la proliferac­ió de plàstics i residus, com ara l’erradicaci­ó definitiva de les bosses d’un sol ús (només podran se autoritzad­es les compostabl­es).

I entre les actuacions per disminuir la generació de residus s’assumeix com a meta per al 2025 una disminució del volum de materials tèxtils d’un 10% amb relació al 2019 (i d’un 25% el 2030). A més, amb la mateixa finalitat, els comerços amb una superfície de més de 1.200 metres quadrats hauran de reservar un espai (lineal o córner) per a la venda de roba de segona mà.

La Fundació Rezero reclama en aquest sentit que s’incloguin en la futura llei mesures de bonificaci­ó fiscal per a les activitats econòmique­s que operen en l’àmbit de la venda de productes de segona mà o la reparació (equips elèctrics i electrònic­s). Entre les mesures que aquesta entitat jutja positives per posar límit als plàstics, també hi ha la prohibició de l’ús d’envasos de plàstic per als aliments distribuït­s en menjadors de centres escolars i serveis de maternitat.

“També ens sembla un gran avenç la idea de fixar una taxa justa per a la recollida i el tractament de residus per penalitzar la fracció resta i incentivar la recollida selectiva; però hauria d’implantar-se de manera individual­itzada abans del 2030”, diu Carlos Arribas, d’Ecologiste­s en Acció. Un portaveu de l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci­ó va indicar que aquesta entitat està analitzant el document abans de manifestar­se amb coneixemen­t. ●

Demanen bonificaci­ons fiscals per a la venda de productes de segona mà i de reparació

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Diversos comerços han adoptat mesures per combatre el sobreenvas­ament i l’excés de plàstics
PERE DURAN / NORD MEDIA Diversos comerços han adoptat mesures per combatre el sobreenvas­ament i l’excés de plàstics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain