La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Crist de Glasgow, a la tardor del 2023

La Fundació Dalí recupera per a Figueres l’exposició suspesa per la pandèmia

-

va era el seu antic company Ramon Rovira. En va fer la transcripc­ió, amb dificultat­s, perquè la veu de Dalí te alts i baixos i es veu dificultad­a per la sonda, però té la intenció d’esclarir algun fragment inintel·ligible a través d’una empresa d’intel·ligència artificial. Per a Ramon Rovira va ser també una sorpresa agradable, perquè donava la cinta per perduda.

Dalí hi comença parlant d’un “quadre” sobre Gala i en homenatge al rei Joan Carles, a qui diu que vol regalar. Però tot devia quedar en la intenció, perquè d’aquell moment no en consta cap donació. La monarquia, el Rei, la verticalit­at, són algunes de les obsessions dalinianes que queden de manifest en l’entrevista. Tot i que s’expressa amb dificultat i amb gran esforç –havia estat a punt de morir un any abans arran de l’incendi de la seva habitació del castell de Púbol–, de la conversa n’emergeixen algunes de les seves preocupaci­ons, com ara les lectures de revistes científiqu­es (“La ciència m’interessa quasi més que l’art”) i la passió pel Teatre-Museu (“el museu serà un sol objecte surrealist­a”).

I el que és més interessan­t. Explica que ha “trobat” uns textos de joventut que li permeten “reconstrui­r la prehistòri­a de Dalí”. En concret, fa referència a una història relacionad­a amb un “insecte mimètic” (?), que hauria provocat que un professor de Tolosa li posés el seu nom. I a una peça de teatre escrita quan feia el batxillera­t, segons li ha recordat un amic d’infància que bateja com en Josep de les Ànimes. Es refereix a Josep Bosch, antic company d’institut, de la fusteria Bosch del carrer Ample de Figueres. Aquesta empresa va fer tota l’obra de fusteria del museu. El sobrenom li adjudica perquè com a fusters s’havien especialit­zat en altars i mobiliari de capelles i també feien les caixes dels morts. De la peça teatral, malauradam­ent no en sabem res, però pel que sembla Dalí intentava reconstrui­r-ne el guió a partir dels records que en tenia.

Aquell estiu havia acabat la decoració de la torre Galatea, amb la instal·lació de 1.500 pans de crostons, però pel que es veu, Dalí considerav­a que faltaven altres detalls per completar aquest “monument gegantesc” que formava amb el Teatre-Museu. ●

Avui es compleixen 118 anys del naixement de Salvador Dalí en una casa del carrer Monturiol de Figueres que està previst que a finals de l’any que ve es pugui ja obrir al públic com a complement del Teatre-Museu i la ruta daliniana. Dalí continua essent un referent i les dades facilitade­s ahir per la Fundació Gala-Salvador Dalí mostren la recuperaci­ó del nombre de visitants. També dels projectes ajornats, com la gran exposició sobre El Crist de Portlligat, a partir del préstec que farà el Museu de Glasgow, reprograma­da a la tardor del 2023. La mostra anirà acompanyad­a d’un exhaustiu treball del Centre d’Estudis Dalinians i del departamen­t de Conservaci­ó i Restauraci­ó.

7*+--- visitants

Jordi Mercader, president de la Fundació Dalí, va informar al final de la reunió anual, que durant el primer trimestre de 2022, 76.030 persones han visitat els tres museus de Figueres, Portlligat i Púbol. Això suposa un 60% de les que va rebre abans de la pandèmia durant el mateix període. L’any 2021 es va tancar amb un excedent de 821.000 euros, mentre que el 2020 va registrar pèrdues de 3 milions. Aquests beneficis són també conseqüènc­ia de la reducció de la despesa (dels 12,3 milions del 2019 a 6,7 milions el 2021). La Fundació ha anunciat una reorganitz­ació interna amb Fèlix Roca, com a director general, Leonora Aixas, directora comercial, i Carme Ruiz, sotsdirect­ora d’exposicion­s i col·leccions, i també la donació documental de l’arquitecte Oriol Clos, responsabl­e de la rehabilita­ció de les cases-museu de Portlligat i Púbol.

Una nova pel/l0cula

L’actualitat daliniana ve marcada també per una pel·lícula que no s’estrenarà fins a finals d’any. La setmana passada va acabar el rodatge d’El cas Àngelus. La fascinació de Dalí, dirigida i protagonit­zada per Joan Frank Charansonn­et (que la dedica a l’expert dalinià Joan Francesc Burgas) i amb Carme Alcoverro, com a Gala. L’ha produït Patchouli Films (Víctor Perxachs), associat a Vivir

Albert Murillo ha rescatat la cinta de l’entrevista de Ramon Rovira per a Catalunya Ràdio

Dalí mostra el seu interès per la ciència, pel Teatre-Museu i per uns textos de joventut que ha trobat

Rodando y Thomas Spieker. I per celebrar-ho van fer una trobada a l’antic Ritz (ara El Palace) de Barcelona amb una festa al nou restaurant Amar, dirigit per Rafa Zafra.

'ub4astes d7obres

De Dalí surten poques obres a subhasta. L’any passat les més rellevants van ser Màquina de cosir amb paraigües en un paisatge surrealist­a (1941, venuda per 2,5 milions, i Madonna còsmica ( 1958), que un particular posava a la venda per un preu astronòmic sense que consti si va trobar comprador. Però sovint apareixen obres menys valuoses com la bata embrutada amb què Dalí va pintar l’any 1966 dos quadres per a un DC10 d’Ibèria. Surt per 4.000 euros. ●

 ?? Bar ?? Oriol Clos, al centre, en l’acte de donació de documents a la Fundació
Bar Oriol Clos, al centre, en l’acte de donació de documents a la Fundació
 ?? CP ?? Els actors que fan de Gala i Dalí
CP Els actors que fan de Gala i Dalí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain