La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia interromp el flux de gas a través del Donbass

-

“És qüestió de dies o setmanes que sigui operatiu”. Amb aquestes paraules es referia ahir la vicepresid­enta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, al moment de la posada n marxa de les mesures que el Govern espanyol i el Govern portuguès han dissenyat per rebaixar l’impacte de la pujada del gas al rebut de la llum.

En cas que aquesta vegada es compleixi la seva estimació, la mesura entraria en funcioname­nt gairebé un mes i mig després del seu anunci i més de 15 dies després de la intenció inicial del Govern espanyol, que esperava tenir-lo operatiu a començamen­ts de maig, segons va anunciar la mateixa Ribera el 26 el març, quan Brussel·les va donar el suport polític a la mesura.

Però si aconseguir la via lliure per aprovar l’“excepció ibèrica” per part dels països va ser complicat, l’execució pràctica ho està sent molt més. “Ara el més important és completar l’etapa final d’adopció de les disposicio­ns per Espanya i Portugal”, apuntava ahir Ribera als periodiste­s després de la seva compareixe­nça al Senat.

Després de dues setmanes de saltar per l’agenda del Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va anunciar ahir que divendres se celebrarà un consell extraordin­ari per aprovar finalment la mesura, cosa que es farà en coordinaci­ó amb Portugal, que també té previst aprovar-la aquest dia, després de descartar avançar-lo a ahir, com es va pensar en un primer moment.

La urgència d’aplicar la rebaixa a la rebuda de la llum dels consumidor­s va portar dilluns els dos països a confirmar que ha

L’operadora de la

■ xarxa de transmissi­ó de gas d’Ucraïna va anunciar ahir que interromp temporalme­nt el trànsit d’un terç del gas que transporta de Rússia a Europa per “causes de força major”. Es tracta del flux de gas a través de la frontera amb Ucraïna, a la província oriental de Luhansk, al territori del Donbass, ocupat per les forces russes. vien rebut l’autoritzac­ió de Brussel·les per fer-ho, quan el que havien rebut era una avaluació preliminar. És a dir, un procedimen­t burocràtic que forma part del procés de les negociacio­ns que es fa de vegades, però no sempre, i que és senyal que el procés va bé, tot i que falten requisits tècnics. Aquesta mena d’avaluació preliminar no se sol comunicar públicamen­t mai. Entre altres coses, perquè formalment aquesta carta de conformita­t no dona via lliure als països membres per aplicar les mesures que necessiten l’aprovació definitiva i formal de Brussel·les per fer-ho.

Malgrat que aquesta vegada Espanya i Portugal han optat per la interpreta­ció més laxa de l’aplicació de la normativa europea, que juntament amb una carta de conformita­t consideren que poden aprovar les mesures, tot i que encara no hagi arribat la conformita­t de la Comissió Europea, si la legislació aprovada compleix amb tots els requisits presentats a la Comissió. Fins i tot poden arribar a aplicar-la sempre que es mantinguin els acords ja consensuat­s.

El risc compensa l’Executiu, que posaria fi als retards, i un 40% dels consumidor­s domèstics i gairebé un 80% dels industrial­s que a Espanya tenen factures vinculades al mercat majorista de l’electricit­at, ja que, com va assegurar ahir la ministra portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, “les mesures suposaran un estalvi del voltant d’un 30% respecte al que s’ha pagat fins ara”. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain