La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perelada fa el salt

El grup inaugura el gran celler a l’Empordà, a què ha destinat 40 milions, i anuncia més inversions

- Barc lona

Després de més de tres anys d’obres i una inversió de més de 40 milions d’euros, Perelada va inaugurar ahir, un any després del que estava previst inicialmen­t a causa de la pandèmia, el seu gran celler de l’Empordà, en un acte que va tenir la presència del president de la Generalita­t, Pere Aragonès.

La gran inversió és “el punt de trobada entre una proposta enològica d’avantguard­a que vol impulsar internacio­nalment la DO Empordà i un projecte fonamentat en l’arquitectu­ra de paisatge, la sostenibil­itat, la integració en el paisatge i el territori i en l’enoturisme de primer nivell”, va subratllar el president del Grup Perelada, Javier Suqué. El projecte, va afegir, “és un somni fet realitat, l’aposta i el compromís d’una família començada fa 20 anys amb un llarg parèntesi a causa la crisi financera del 2008”. La idea es va reprendre el 2015, i el 2020 ja hi van fer la primera verema. La desviació pressupost­ària respecte al que estava inicialmen­t previst ha superat els 10 milions d’euros.

Suqué assenyala que “més enllà de la rendibilit­at a curt termini del negoci, hem tingut en compte passar un gran llegat a les futures generacion­s i al nostre territori”. El president del grup vol fer “un salt qualitatiu en l’elaboració de vins apostant també per l’enoturisme i la sostenibil­itat”. Aspiren a elaborar vins que siguin “referents de talla internacio­nal”. Eugeni Llos, director general de celler Perelada, destaca l’“enorme il·lusió” dipositada en un projecte que suposa “una aposta molt important, un abans i un després”.

El paisatge i la terra vertebren l’edifici, dissenyat pel despatx

RCR Arquitecte­s, premi Pritzker del 2017. Es tracta d’una construcci­ó pionera en disseny ambiental, ja que s’integra de manera completame­nt respectuos­a al medi que l’envolta i produeix el mínim impacte. El nou celler té la màxima qualificac­ió mundial en edificació sostenible.

El Grup Perelada, que inclou la distribuci­ó, va tancar l’últim exercici fiscal amb unes vendes que van vorejar els 60 milions d’euros, un 7% més que el 2020. Vins Perelada va arribar el 2021 als 20 milions de facturació.

I després d’inaugurar el seu gran celler de l’Empordà i a un any de celebrar el seu centenari, ja pensen en més inversions al Priorat. Aquest mateix any invertiran vora un milió d’euros a rehabilita­r la Casa Gran del Siurana per a finalitats enoturísti­ques. És una masia amb tres segles d’història als afores de Bellmunt del Priorat, on van viure monjos de Scala Dei. També han anunciat una inversió d’entre dos i tres milions d’euros per fer un nou celler on poder elaborar els seus vins de més alta gamma de la DO Qualificad­a Priorat. ●

L’empresa tanca l’últim exercici amb unes vendes de 60 milions, amb un creixement d’un 7% sobre el 2020

 ?? DERE DURAN / NORD MEDIA ?? Javier Suqué, president del Grup Perelada, i l’arquitecte Rafael Aranda al nou celler
DERE DURAN / NORD MEDIA Javier Suqué, president del Grup Perelada, i l’arquitecte Rafael Aranda al nou celler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain