La Vanguardia (Català-1ª edició)

La invasió d’Ucraïna ha estat el millor argument per entrar a l’Aliança

-

l’OTAN. “Crec que entrar és la decisió més sàvia”, diu un. “Si Ucraïna hagués estat a l’OTAN, no serien on són ara mateix”. És l’argument dels falcons dels think tank de Washington, que després de la invasió ja formen part del sentit comú a Hèlsinki.

Brillen per la seva absència aquí els finlandeso­s que les dècades de finlanditz­ació pragmàtica haurien posat aquesta afirmació al revés; que és temerari portar una aliança militar fins a les fronteres de l’adversari.

La ironia és impactant considerad­a la insistènci­a de Putin que la invasió d’Ucraïna és el resultat de l’ampliació de l’OTAN al llarg de dècades des de la caiguda de l’URSS i la negativa de descartar que Ucraïna sigui la següent. “La novena ampliació de l’OTAN des de la seva fundació el 1949 serà coneguda com l’ampliació de Putin; sense l’ofensiva contra Ucraïna mai hauria passat”, va afirmar al Financial Times l’ex primer ministre de centredret­a Alexander Stubb.

Discrepar-ne és gairebé tabú a Hèlsinki. És el cas del veterà diputat Erkki Tuomioja, que es qüestiona l’oportunita­t de la decisió. Malgrat l’article 5, el compromís que els membres de l’OTAN han d’intervenir en cas d’agressió contra un d’ells, Tuomioja creu que la protecció de l’Aliança Atlàntica és una quimera.

Les advertènci­es d’alguns falcons a Washington i Londres que Rússia podria aprofitar el període d’espera fins que els altres membres aprovin la sol·licitud finlandesa per respondre militarmen­t semblen exagerades. L’exèrcit rus ja està empantaneg­at a l’est d’Ucraïna. L’anunci del ministre de Defensa rus que l’entrada final a l’OTAN obligaria Rússia a posar armes nuclears a la frontera és “simbòlic”, diu Forsberg. “És difícil imaginar que fessin servir armes nuclears a 150 quilòmetre­s de Sant Petersburg”, afegeix. “No tenen recursos per respondre; hi pot haver alguna intervenci­ó de l’espai aeri, o destrucció de sistemes de GPS en el tràfic marítim, però Finlàndia està preparada”. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain