La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU obre una investigac­ió sobre les suposades atrocitats de Rússia a Ucraïna

-

El Consell de Drets Humans de l’ONU va aprovar ahir per àmplia majoria la creació d’una comissió internacio­nal que investigui les suposades violacions de drets humans de les tropes russes a Ucraïna. Reunit en sessió extraordin­ària a Ginebra a petició de Kíiv, l’organisme va aprovar la mesura per 33 vots a favor, dos en contra –els de la Xina i Eritrea– i dotze abstencion­s. Rússia va ser suspesa l’abril com a membre d’aquest Consell.

“Tortures i desaparici­ons forçades, violència sexual i de gènere, la llista de crims russos és interminab­le”, va denunciar per videoconfe­rència la viceminist­ra d’Exteriors d’Ucraïna, Emine Djapàrova, que va assegurar que mig milió de civils ucraïnesos han estat deportats a Rússia i no se sap on són.

Per la seva banda, l’alta comissiona­da de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va afirmar que la seva oficina continua verificant les denúncies d’abusos, “moltes de les quals poden constituir crims de guerra”. “L’escalada d’execucions il·legals, incloent-hi les execucions sumàries en zones al nord de Kíiv, és impactant”, va assegurar, indicant que ja té informació de prop 300 casos. A més, Bachelet va denunciar els “horrors inimaginab­les” que han patit els habitants de Mariúpol.

Alhora molts ambaixador­s dels 47 països membres del Consell van denunciar les suposades atrocitats que ha comès Rússia. “L’agressió russa està acompanyad­a, cada dia, per descobrime­nts cada vegada més macabres i insostenib­les”, va dir l’ambaixador francès, Jérôme Bonnafont.

La resolució aprovada fa especial èmfasi en el fet que s’investigui­n els crims amb violència sexual i demana a Rússia que permeti que les organitzac­ions humanitàri­es tinguin accés immediat i sense restriccio­ns a les persones que han estat transferid­es contra la seva voluntat d’Ucraïna a Rússia o a les zones del Donbass que ja no estan sota control ucraïnès. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain