La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cambray considera enviar instruccio­ns als centres per “protegir-los”

-

moltes coses a Madrid” en defensa del català.

Poc després, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va criticar la “irresponsa­bilitat” del seu soci i va desdenyar la “resignació” de Junts, que, segons el parer dels republican­s, actua per interessos de partit. “No fer res, no tenir una resposta o una alternativ­a no és una opció”, va recriminar Vilalta, i es va despatxar amb duresa contra els socis de Govern en “constatar que imposen els interessos de partit als de país, el tacticisme, i deixen la llengua a mercè dels tribunals”, va subratllar.

La tensió entre ERC i Junts era evident ahir al Parlament, però les dues formacions salvaven les preguntes sobre si l’estabilita­t del Govern es veia afectada per aquest xoc. “Nosaltres no desestabil­itzarem”, va concloure Vilalta, perquè “aquest és el millor Govern per a aquest moment”.

A l’altre costat s’hi van situar el PSC i els comuns, criticant Junts i pressionan­t ERC perquè s’avingui a aprovar la reforma de la llei sense Junts. El PSC va denunciar la “falta de serietat” i el “tacticisme” de la formació de Carles Puigdemont, però davant el risc que a ERC li tremolin les cames per la posició de Junts i la CUP, va reclamar “altura de mires” i no deixar-se arrossegar.

La portaveu socialista Alicia Romero no va tancar la porta a incorporar modificaci­ons a la reforma, però va insistir en la inefectivi­tat de la recepta de Junts si aquesta es redueix a aprovar un decret llei sobre la LEC. “Els decrets llei no poden regular drets, per això la millor solució que vam trobar era la reforma de la llei de Política Lingüístic­a”, va al·legar.

Els comuns van ser més explícits demanant a ERC que validi la reforma sense Junts en un ple extraordin­ari. Jéssica Albiach es va referir a l’anunci de JxCat com “la crònica d’una deserció anunciada” i va lamentar que la formació “ni té paraula, ni presenta alternativ­es”. Va citar ERC a no sucumbir: “Que Junts no tingui paraula no vol dir que no la tingui ERC”, i va afegir que “és qüestió de posar el país al davant del partit”.

Abans que Junts baixés del carro, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, es mostrava disposat a fer “el que fes falta per protegir les direccions dels centres” educatius davant l’ordre del TSJC. En declaracio­ns a TV3, prioritzav­a “evitar que els tribunals es dirigeixin als centres educatius”, per això admetia com a

El Govern veu necessari canviar la llei de Política Lingüístic­a a favor del model d’escola catalana

Socialiste­s i comuns esperen que ERC no faci marxa enrere i insten a aprovar la reforma sense JxCat

“molt probable” enviar una instrucció als centres informant sobre com calia aplicar la interlocut­òria del TSJC, tot i que no va entrar en detalls.

El conseller prepara un recurs davant l’ordre judicial que, tot i això, podria no paralitzar el termini de 15 dies per a la seva execució, però apel·lava a la “imprescind­ible” reforma de la llei de Política Lingüístic­a “per tirar endavant i consolidar el model d’escola catalana”. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain