La Vanguardia (Català-1ª edició)

La via del diàleg guanya

- Jordi Juan Director

L’opinió dels catalans sobre l’evolució del país i la gestió del seu govern no és ni de bon tros positiva quan s’està a punt de complir el primer any de la investidur­a de Pere Aragonès. Un de cada dos catalans creu que les coses a Catalunya van per mal camí i només un de cada tres aprova la gestió del Govern. Segurament crisis exògenes com la covid o els efectes de la inflació tenen una influència directa en l’ànim dels ciutadans, que no estan per llançar coets ni per aplaudir els seus governants, però l’enquesta feta per Ipsos Iberia per a La Vanguardia dibuixa una fotografia que s’hauria de tenir en compte.

A la primera part de l’enquesta que divulguem avui es confirma que els partidaris de la via del diàleg obtenen premi. Els socialiste­s es reafirmen en la primera posició guanyant dos punts i passant de 33 a 36 escons, i els republican­s, malgrat el desgast del Govern, continuen inalterabl­es amb els seus 33 diputats. En canvi, Junts perd més de quatre punts percentual­s i passa de 32 a 25 escons. És significat­iu, en aquest sentit, que l’opinió que tenen els ciutadans d’Aragonès és més bona que no pas la que tenen del

Govern en general. Mentre que un 37% dels enquestats creuen que és un bon president per a Catalunya, baixa fins al 33% el percentatg­e dels que pensen que la gestió dels diferents departamen­ts ha estat bona o molt bona.

Aquesta percepció a favor del consens per part de la ciutadania és molt evident: fins a gairebé un 60% creuen que ERC hauria de mantenir el suport al Govern central, malgrat que hi ha una opinió generalitz­ada molt crítica sobre l’actuació de l’Executiu en el cas Pegasus. I Pedro Sánchez és el polític més ben valorat i està a prop de l’aprovat (47%) gràcies, entre d’altres, als votants d’Esquerra, que li donen suport en un 57%. Una dada per retenir en plena crisi entre els dos governs. I sense voler fer espòilers, us convido a seguir demà la segona part del sondeig que confirma la tendència que els catalans aposten cada cop més pel diàleg i s’allunyen del discurs reivindica­tiu del procés.

Totes les respostes van en la mateixa direcció. La realitat és com és i no com uns quants voldrien que fos.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain