La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turquia s’ofereix per evacuar soldats ferits de la planta d’Azovstal

-

Turquia, membre de l’OTAN, va proposar ahir de dur a terme una evacuació per mar dels combatents ucraïnesos ferits atrapats a l’acereria Azovstal, a la ciutat de Mariúpol.

El portaveu del president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim

Kalin, va assegurar a Reuters que havia discutit la proposta amb el president Volodímir Zelenski a Kíiv fa dues setmanes i que continua “sobre la taula”, per bé que Moscou no l’ha acceptada.

Segons el pla, les persones evacuades de la planta siderúrgic­a serien portades al port de Berdiansk, al mar d’Azov. Allà, un vaixell turc els portaria a través del mar Negre fins a Istanbul.

“Si es pot fer d’aquesta manera, seríem feliços de dur-ho a terme. Estem a punt. De fet, el nostre vaixell està a punt per partir i portar els soldats ferits i altres civils a Turquia”, va dir Kalin, que també presideix el consell de política exterior d’Erdogan.

Després de setmanes de setge i bombardejo­s, la ciutat de Mariúpol ha caigut en mans russes, però centenars de combatents ucraïnesos resisteixe­n a l’acereria sota un foc intens. Diversos civils que es refugiaven a la planta van ser evacuats aquest mes amb l’ajuda del Comitè Internacio­nal de la Creu Roja i l’ONU. La proposta de Turquia inclou l’evacuació dels civils que encara són a la planta.

Zelenski ha dit que s’estan mantenint converses complexes per evacuar un gran nombre de soldats ferits de l’acereria a canvi de l’alliberame­nt dels presoners de guerra russos. Rússia, que inicialmen­t va dir que els combatents s’havien de rendir, ha dit poca cosa públicamen­t sobre les converses. Segons Kalin, la posició russa “canvia dia a dia”. “Miren la situació de seguretat en el terreny i altres dinàmiques, les seves negociacio­ns, la seva pròpia coordinaci­ó interna”, va dir.

Turquia és veïna de Rússia i Ucraïna, té bones relacions amb tots dos i ha provat de facilitar les converses de pau. Es va oposar a la invasió de Rússia i ha subministr­at a Kíiv drons armats, malgrat que també s’oposa a les sancions contra Moscou. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain