La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel diu que investigar­à les càrregues contra el funeral

El seguici de la reportera assassinad­a, el més gran en 20 anys

-

Israel va prometre ahir una investigac­ió sobre les escandalos­es càrregues policials registrade­s divendres contra el seguici fúnebre de la reportera palestina assassinad­a, Shireen Abu Aqleh. La consternac­ió provocada per les imatges de repressió en un moment tan sensible, fins i tot entre els aliats més indestruct­ibles de l’estat sionista, han posat a la defensiva el Govern de Naftali Bennett.

Trenta-tres persones, aviat és dit, van patir ferides a causa de la violència policial en algun moment de la processó fúnebre, la més multitudin­ària registrada a Jerusalem Oriental en més de vint anys, transforma­da en un acte d’afirmació nacional.

En un nou motiu de dol, ahir va morir un jove palestí, Walid al-Sharif, com a resultat de les ferides que va patir durant les càrregues policials de fa tres setmanes, durant el Ramadà, a l’Esplanada de les Mesquites – per als jueus, l’Esplanada del Temple– també a Jerusalem.

La popular reportera palestina, amb passaport dels Estats Units, va ser assassinad­a dimecres a Jenín, Cisjordàni­a, per trets de les forces de seguretat israeliane­s, segons els companys periodiste­s que l’acompanyav­en. Israel, que opera drons en batudes com la d’aquell dia, no ha pogut aportar imatges que ho desmenteix­in.

Però el menyspreu pel dol dels seus pròxims i admiradors ha fet vessar el vas. Després de la reprovació del secretari general de l’ONU, António Guterres, ahir va ser el torn de l’alta comissiona­da de l’ONU per als drets humans. Després de qualificar els fets d’“estremidor­s”, Michelle Bachelet va cridar a obrir “una investigac­ió ràpida i transparen­t”. També va aportar la dada que “48 palestins han estat assassinat­s per les forces de seguretat israeliane­s des de principis d’any” i va asseverar que “aquesta cultura de la impunitat ha d’acabar ja”.

Podria haver afegit que més de quaranta periodiste­s palestins han estat assassinat­s els últims vint anys.

El govern dels EUA, la UE i el Consell de Seguretat de l’ONU també van criticar els fets, després de viralitzar-se les imatges d’agents clavant cops als que portaven el fèretre.

La policia israeliana va justificar la seva actuació al·legant cants nacionalis­tes, presència de banderes palestines, llançament de pedres o la violació d’un pacte amb la família perquè el fèretre no fos traslladat a collibè. Aquest punt va ser després desmentit davant les càmeres per un germà de la víctima.

Fa un any queia enderrocat un dels edificis més alts de Gaza, que acollia les oficines d’AlJazira. Aquesta setmana, la víctima ha estat una de les figures més conegudes de la cadena qatariana, en la seva versió àrab.

Shireen Abu Aqleh havia nascut a Jerusalem fa 51 anys, al si d’una família cristiana de Betlem. Abans d’arribar a la seva ciutat natal, on reposa, el seu cadàver va ser homenatjat a Ramal·la i Jenín.

Les batudes israeliane­s en aquesta ciutat estan justificad­es per ser el lloc d’origen d’alguns dels comandos que han atemptat contra ciutats israeliane­s els últims dos mesos.

Un altre element de tensió és que aquesta setmana Israel ha aprovat la construcci­ó de 4.000 nous habitatges per a colons.

Igualment, s’ha donat llum verda al projecte de desplaçame­nt de població palestina més gran des dels setanta. “El Suprem ha provat una vegada més que no té rival a l’hora de rentar-li la cara a les injustície­s de l’ocupació”, ha escrit Haaretz en un dur editorial. “Vuit pobles on gairebé mil palestins han viscut durant generacion­s seran destruïts”, explica el diari israelià sobre els desnonamen­ts a Masafer Yatta, Cisjordàni­a, per crear un camp de tir. ●

Ahir va morir un altre jove, ferit a l’abril per la policia a l’Esplanada de les Mesquites

 ?? SAID KHATIB / AFP ?? Un palestí observa un dels murals dedicats a la reportera assassinad­a, Shireen Abu Aqleh
SAID KHATIB / AFP Un palestí observa un dels murals dedicats a la reportera assassinad­a, Shireen Abu Aqleh

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain