La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL DIÀLEG HA DE CONTINUAR

- José Pablo Ferrándiz Director d’Opinió Pública d’Ipsos Paco Camas Director d’Investigac­ió d’Ipsos

es escoltes per part del CNI a dirigents del moviment independen­tista no sembla que siguin prou raó, segons la majoria de la ciutadania de Catalunya, perquè el Govern interrompi el suport a l’Executiu de Pedro Sánchez ni tampoc el procés de diàleg, segons revela el sondeig que ha fet Ipsos per a La Vanguardia. Això sí, l’opinió clarament predominan­t a l’entorn independen­tista és que encara és necessari que s’assumeixin responsabi­litats polítiques. S’assenyala directamen­t la ministra de Defensa, no tant el president del Govern central (a qui continuen aprovant la majoria dels votants d’ERC).

El sondeig s’ha dut a terme quan la societat catalana ja estava al cas de les escoltes del CNI a dirigents polítics i socials vinculats al moviment independen­tista. Es tracta d’un tema que podria haver revifat les brases de l’independen­tisme, tenint en compte que l’amplíssima majoria de votants d’ERC, Junts i la CUP consideren que aquestes escoltes no estan justificad­es en cap cas, fins i tot encara que tinguin autoritzac­ió judicial (per cert, ho pensa més de la meitat del conjunt de la població de Catalunya, un 53%). I tot i això, aquesta vegada l’intens sentiment de greuge que caracterit­zava la relació del Govern de Catalunya amb el Govern d’Espanya fa uns anys i que, en bona part, servia perquè les forces independen­tistes mobilitzes­sin i sumessin més suports, no sembla que s’hagi produït. De fet, l’estimació de vot que Ipsos fa per al cas d’unes eleccions al Parlament de Catalunya que se celebressi­n avui dibuixa un escenari significat­ivament diferent.

Ara com ara una bona part de l’independen­tisme pateix d’hipotensió electoral, especialme­nt els votants de Junts. El marc mental independen­tista s’articula avui entorn de la gestió dels afers públics i a l’aposta pel diàleg amb el Govern central, més que no pas a votar. I, per bé que és veritat que en moments vall, quan no hi ha eleccions convocades, i també quan s’està al capdavant de l’Executiu, són els partits de l’oposició els que acostumen a estar més mobilitzat­s, les formacions independen­tistes estan patint un desgast significat­iu. Retindrien la majoria absoluta, però per molt poc. Es quedarien al límit: 68 escons. Caldria remuntar-se més de 20 anys, a les eleccions del 1999, per veure un resultat semblant en termes de bloc (llavors CiU i ERC van sumar la mateixa xifra de parlamenta­ris que avui tindrien ERC, Junts i la CUP). A més, el PSC reforçaria la posició de principal força parlamentà­ria.

Aquests realineame­nts electorals poden obeir a un canvi de tendència entre la ciutadania catalana. Veurem si es consolida o no. En tot cas, aquesta distensió independen­tista es pot interpreta­r, potser, com un símptoma més de la relaxació i normalitza­ció de la relació entre Catalunya i Espanya. Però cal no oblidar que Andalusia donarà inici a un nou cicle electoral que conclourà amb les eleccions generals. El nou mapa polític que es constituei­xi després d’aquests comicis pot fer que, com Einstein, ens preguntem si l’univers en què convivim és més aviat amigable o hostil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain