La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 60% aposta per mantenir el procés de diàleg amb el Govern central

Un 53% no veu justificat l’espionatge, però sols un 34% vol que Sánchez plegui

-

Més de la meitat dels ciutadans de Catalunya consideren injustific­at l’espionatge amb el programa informàtic Pegasus a personalit­ats del moviment independen­tista català. Tot i això, un 60% dels consultats per Ipsos creuen que, malgrat tot, el Govern hauria de mantenir el suport a l’Executiu espanyol i continuar amb el procés de diàleg. Només un 16% aposten per retirar el suport al Govern central i posar fi al procés de diàleg, i un altre 15% s’inclina per suspendre’l de manera temporal.

El suport dels diferents grups de votants al procés de diàleg trenca els esquemes identitari­s, ja que troba un suport elevat tant en alguns electors independen­tistes (62% en el cas dels votants d’Esquerra), com entre l’electorat del centre i la dreta espanyolis­ta (gairebé un 50% entre els votants del PP).

Lògicament, el procés de diàleg i el suport a la continuïta­t de l’Executiu que presideix Pedro Sánchez són molt elevats entre l’electorat socialista o dels comuns (gairebé un 90%). I la paradoxa és que els nivells de rebuig més grans se situen als extrems de l’eix ideològic o identitari. El suport al diàleg amb Madrid cau a un 30% entre els electors de Junts, i a un 14% entre els de la CUP (amb gairebé una meitat en contra). Però les xifres no són gaire diferents entre els votants de Vox: 20% a favor del diàleg i un 43% en contra.

Tot i així, l’avaluació del Catalangat­e és severa, per bé que també revela les divisions que bateguen en la societat catalana: un 33% veuen justificat l’espionatge si compta amb autoritzac­ió judicial, i un altre 9% l’admeten en tots els casos. En total, un 42%. Això sí, aquí la divisió entre partidaris de la independèn­cia i contraris és molt clara, malgrat que està tenyida per les lleialtats partidiste­s.

Gairebé un 60% dels votants socialiste­s veuen justificat l’espionatge amb autoritzac­ió judicial, i un altre 6%, sense autoritzac­ió. En total, un 64%. El suport encara és més alt entre els votants del centre i la dreta, però amb matisos: un 80% dels electors de Vox i el PP ho avalen (si bé un 50% exigeixen que sigui amb permís del jutge). En canvi, un 80% dels votants d’Esquerra, gairebé un 90% dels de Junts i un 96% dels de la CUP rebutgen qualsevol vigilància, fins i tot amb autoritzac­ió ju

Pedro Sánchez PSOE

ERC

PSC

JxCat

ECP

PP

CUP

Vox

Cs

Aprova

FONT: -

Està justificat en tots els casos

Estàjustif­icat si s’ explica amb autorizaci­ó judicial

No està justificat en cap cas

NS/NC 10% 17%

Només un 16% posaria fi al diàleg i deixaria caure l’Executiu, sobretot votants de Junts, Vox i la CUP

Un terç dels catalans admeten l’espionatge si té permís del jutge, i un altre 9%, encara que no en tingui

Un 49%, i fins a un 80% de l’electorat secessioni­sta, exigeix la sortida de Robles, i un 42% s’hi oposen

dicial. Això sí, un de cada cinc electors d’ERC admet l’espionatge informàtic, igual com un de cada tres seguidors dels comuns (sempre amb permís del jutge).

Així mateix, la meitat dels catalans creuen que la ministra de Defensa hauria de dimitir per l’escàndol, malgrat que aquesta xifra

NO cau a un 34% en el cas del president de l’Executiu. Els més partidaris de fer plegar Sánchez són els electors de Junts, Vox, la CUP i el PP, amb percentatg­es per sobre d’un 75% entre els votants antisistem­a i d’un 60% entre els ultres.

Finalment, cap líder polític estatal no aconseguei­x l’aprovació de la majoria dels catalans, i el que més s’hi acosta és Pedro Sánchez (47%), però amb un 49% de desaprovac­ió. Al president espanyol l’aproven gairebé un 60% dels votants d’ERC. El segueixen Yolanda Díaz (42%) i Íñigo Errejón (41%), si bé amb taxes més baixes de desaprovac­ió. El nou líder popular, Núñez Feijóo, aconseguei­x una aprovació propera al 30%. ●

 ?? ?? 1% 47% 49%
1% 47% 49%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain