La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’independen­tisme denuncia que la justícia va avalar un espionatge polític

Els afectats veuen “raons ideològiqu­es” en els arguments del CNI davant el jutge

- GUTÉRZonU

És “una vergonya”, una “investigac­ió prospectiv­a” i per “motius ideològics” que confirma l’“extrema gravetat de l’escàndol” que aquests dies sacseja l’actualitat política catalana i espanyola. És l’anàlisi que extreuen alguns dels protagonis­tes de la informació que publica dissabte La Vanguardia, en què es detalla la identitat de les 18 persones espiades amb autoritzac­ió judicial que l’exdirector­a del CNI Paz Esteban va reconèixer la setmana passada a la comissió de Secrets Oficials del Congrés dels Diputats.

En aquesta llista no hi són tots els que l’independen­tisme denuncia que han estat espiats en algun moment, que segons l’informe del laboratori de cibersegur­etat Citizen Lab arriben a 65 persones, però els afectats veuen provat que l’Estat va dur a terme una “pràctica prospectiv­a” i “il·legal” per “lluitar contra un moviment legítim i democràtic” com és l’independen­tista. Així, subratllen el fet que fos un jutge del Tribunal Suprem qui donés autoritzac­ió al CNI per espiar “per raons ideològiqu­es”.

Els arguments que dona el CNI davant el tribunal perquè li sigui autoritzat el seguiment telefònic, com ara la necessitat de preservar el prestigi nacional, la capacitat de mobilitzac­ió del Tsunami Democràtic o els CDR, o els contactes amb Puigdemont, apuntalen, segons els independen­tistes, la denúncia d’un “espionatge polític”, tal com assenyalav­a ahir l’expresiden­t Puigdemont: “En cap democràcia no s’espien les negociacio­ns entre formacions polítiques, ni les estratègie­s de defensa jurídica ni el que es planifica per a la campanya electoral o per als pactes polítics posteriors”.

En conversa amb La Vanguardia, alguns dels integrants a la llista de Paz Esteban, com ara els dirigents del PDECat David Bonvehí i Marc Solsona, es queixen, “indignats”, precisamen­t dels arguments “polítics” que accepta el Suprem per autoritzar els seguiments: “Que un jutge autoritzi que s’espiï per un tema polític és molt greu. Quin perill hi ha? Hauran de motivar quins possibles delictes estàvem cometent més enllà de visitar Puigdemont, que és un polític lliure”, remarquen.

L’encara secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el president del grup parlamenta­ri, Albert Batet, també apareixen en aquesta llista i consideren la manera de procedir del jutge una “barbaritat” pròpia d’una dictadura, “simplement per obtenir informació sobre estratègie­s i negociacio­ns polítiques”. Sànchez diu que té acreditats espionatge­s des del 2015, i per això exigeix al president del Govern central la desclassif­icació dels documents del CNI, saber qui va autoritzar i va fer la resta de seguiments comprovats per Citizen Lab i garantir que una cosa així no tornarà a passar mai més.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, veu confirmat que l’Estat “utilitza armes de guerra per impedir la independèn­cia de Catalunya”, i també assegura que ja sabia almenys des del juny del 2018 que estava sent espiada i que el 2019 va saber que li van introduir Pegasus al telèfon. “Però no podia fer res”, explica, fins a reunir proves que la cosa anava més enllà.

Tots coincideix­en en la necessitat d’“anar fins al final” en la denúncia judicial del cas. Una allau de querelles ja està en marxa a Catalunya, Madrid i a l’estranger (França, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Luxemburg), i malgrat que n’hi ha que lamenten que no es va

La voluntat d’anar “fins al final” als tribunals és unànime, però admeten que la unitat política trontolla

a l’una en aquesta ofensiva, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, posa l’accent en l’objectiu final: “Tota persona que ha participat en això té una responsabi­litat”, però “cal fer-ho amb paciència i amb estratègia”, aconsella.

L’independen­tisme també prova d’embastar una resposta política unitària. A l’inici els partits es van unir per denunciar el cas, però aquella unitat ha començat a trontollar. “Tant de bo això serveixi per reflotar la unitat independen­tista, però no ho tinc clar”, admet Paluzie, uns dubtes que confirmen al PDECat quan denuncien que s’ha instal·lat una “competició per fer veure qui és més independen­tista”, en funció de si has estat espiat o no. ●

 ?? Barcela nEMILa A aCB ?? L’independen­tisme es va unir per denunciar al Parlament Europeu el cas d’espionatge
Barcela nEMILa A aCB L’independen­tisme es va unir per denunciar al Parlament Europeu el cas d’espionatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain