La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ximo Puig remodela el Govern un any abans de les eleccions

El president vol donar un nou impuls a l’Executiu autonòmic

- València

Ximo Puig va executar ahir una remodelaci­ó profunda del seu Govern amb l’objectiu de dotar d’un nou impuls polític la Generalita­t Valenciana quan queda un any per a les eleccions autonòmiqu­es i locals. Ho va explicar el mateix president valencià anunciant que el responsabl­e d’Hisenda, Vicent Soler, un històric del PSPV; la titular de Sanitat, Ana Barceló, que ha dirigit la lluita contra la pandèmia, i la d’Innovació, Carolina Pascual, sortien de l’Executiu autonòmic.

El seu home de confiança al Govern, Arcadi España, passava de la cartera d’Infraestru­ctures a la d’Hisenda; Rebeca Torró, persona clau per aconseguir que Seat ubiqués la seva gigafactor­ia a Sagunt, s’incorporav­a com a titular d’Infraestru­ctures; la senadora Josefina Bueno a Innovació, i el prestigiós doctor Miguel Mínguez, a Sanitat.

Feia temps que Ximo Puig volia fer canvis al seu Executiu, amb dos objectius: reforçar la gestió en alguns llocs clau per rellevar consellers molt cansats per la pandèmia i demostrar que l’objectiu no és aguantar un any fins als comicis, sinó rellançar les polítiques amb vista a repetir govern el 2023. És a dir, evitar la sensació d’esgotament d’un projecte polític de les esquerres valenciane­s que va començar el 2015. El president només podia canviar els consellers del PSPV, d’acord amb el pacte amb Compromís i Unides Podem de repartimen­t de poder amb l’acord del Botànic.

L’espoleta per dur a terme aquests canvis es va activar fa tres setmanes, amb la renúncia de Manolo Mata per continuar sent síndic socialista a les Corts Valenciane­s per poder ser lletrat de la defensa de l’home que presumptam­ent va corrompre líders del PP i del PSPV en el cas

Surten dues peces clau dels últims anys al Govern valencià: la titular de Sanitat i el conseller d’Hisenda

Azud. Mata era una peça clau de Ximo Puig en el legislatiu, i el substituir­à l’extitular de Sanitat, Ana Barceló. Puig va anunciar que amb la renúncia del síndic s’obria una oportunita­t per fer canvis al seu Govern.

Tot es va accelerar dimecres, quan el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, de Compromís ,peça clau del projecte del Botànic, anunciava que dimitia per dedicar-se en exclusiva al partit. La coalició valenciani­sta va triar aquell mateix dia la seva substituta per al Consell, l’ex secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit. Tots els nous consellers i consellere­s juraran el càrrec demà al Palau de la Generalita­t, i d’aquí pocs dies també hi haurà canvis en l’esglaó de les secretarie­s autonòmiqu­es.

El president valencià va valorar ahir que “estem en un moment disruptiu”, per la qual cosa va defensar la necessitat de fer “canvis” que “requereixe­n una nova ambició política” per “evitar la inèrcia” i que donin “potència a l’acció de govern”. Va afirmar que aquests canvis permetran “rellançar la Comunitat Valenciana” en un any “decisiu”, i va justificar que la remodelaci­ó es fa coincidint amb el “punt d’inflexió” que suposen tant la superació de la pandèmia com l’activació dels fons europeus. ●

 ?? MANUEL BRUQUE / EFE ?? Ximo Puig ahir moments abans d’anunciar els canvis al seu Govern
MANUEL BRUQUE / EFE Ximo Puig ahir moments abans d’anunciar els canvis al seu Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain