La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rueda admet que encara és poc conegut a Galícia i apel·la a la seva llarga experiènci­a

-

Després d’assistir a la presa de possessió d’Alfonso Rueda com a successor en la presidènci­a de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo va presumir ahir a Santiago que, després de quatre majories absolutes, s’en va de la política gallega “invicte”. Es tracta d’una marca que ni Manuel Fraga va aconseguir, perquè a la cinquena vegada va perdre. Només hi ha una cosa que podria entelar aquest balanç aclaparado­r: que a les pròximes gallegues el PP cedeixi el poder i que hi accedeixi per primera vegada el BNG, en aliança amb el PSOE. Per això Rueda va deixar veure que ja està en precampany­a.

Després de la setmana dedicada a la investidur­a, el d’ahir era un acte protocol·lari. A primera fila hi havia la mare, la dona i les dues filles adolescent­s del president, que va dir que ho és gràcies al fet que va seguir l’exemple i no el consell del seu pare, el ja mort exsenador José Antonio Rueda, que el va exhortar a no ser polític. També hi era la vicepresid­enta segona Yolanda Díaz, Mariano Rajoy i els presidents de Madrid,

Castella i Lleó i Múrcia.

Sobre el discurs va flotar l’ideari de Manuel Fraga, finat el 2012, ja que Rueda va fer bandera del credo del PPdeG d’un “galleguism­e” plenament integrat en l’Espanya constituci­onal, defensor de la Corona, obert i aliè a qualsevol extremisme.

Però més enllà del guió clàssic del PPdeG, Rueda, el fins ara gran estratega electoral del partit, va mostrar que ja treballa en la seva pròpia i llarga precampany­a de dos anys. Va al·ludir al seu dèficit més gran, el del baix coneixemen­t per part de l’electorat, el més baix d’un president des dels anys vuitanta. “En aquests anys m’he preocupat una mica menys de la rellevànci­a pública i una mica més d’intentar ajudar el president Feijóo en una tasca molt difícil, que crec que va fer excel·lentment”, va afirmar. Abans ja havia assenyalat el seu antídot davant aquesta evident flaquesa, que consisteix en l’“experiènci­a que he anat acumulant”. Es va referir als seus temps d’alt càrrec en el final del fraguisme i als 13 anys a la Xunta de Feijóo, deu com a vicepresid­ent. “Soc perfectame­nt conscient que he estat molts anys a la sala de màquines i també ho soc que ara em toca pujar al pont de comandamen­t”, va dir.

El problema de Rueda és que per primera vegada des del 2009 hi ha una cap de l’oposició, la nacionalis­ta Ana Pontón, amb un alt nivell de coneixemen­t i bona valoració a les enquestes. Per això en el debat d’investidur­a el PP va evidenciar que el rival a batre és el BNG de Pontón, que es va escarrassa­r per presentar-se com la novetat davant la presidènci­a de Rueda, a qui titlla de vell i d’efecte de la corrupció del PP. ●

El nou president de la Xunta ja treballa en el seu flanc més feble en la lluita amb la nacionalis­ta Pontón

Rueda diu que arriba al poder per l’exemple del seu pare, exsenador, i ignorant el seu consell de no entrar en política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain