La Vanguardia (Català-1ª edició)

Criptopref­erents

- Glòria Serra

Unes 700.000 persones van dipositar els seus estalvis en les anomenades accions preferents, un producte bancari que es va vendre a ciutadans sense experiènci­a financera que no van ser prou informats dels riscos. Creien que estaven canviant un dipòsit per un altre que els donava una mica més de rendibilit­at sense saber que no estava garantit en cas de fallida o problemes. Les preferents, que ni donen dret a quota de capital ni dret de vot a la junta d’accioniste­s d’un banc, tenen una rendibilit­at associada als beneficis que tingui l’entitat. Un producte enverinat amb què molts bancs i caixes, bona part de les quals ja no existeixen, es van voler finançar quan venien els primers ofecs a causa de l’excés tòxic d’actius immobiliar­is a la seva cartera d’inversions. Després va venir

‘Influencer­s’ i youtubers asseguren que és fàcil fer-se ric

la fallida de Lehman Brothers, la crisi immobiliàr­ia espanyola i la resta és història de com centenars de milers de famílies van perdre tot el que tenien per sempre més.

Els afectats no es poden retreure res: van confiar en el seu banc, en la caixa on des de feia dècades tenien domiciliad­es nòmines i rebuts. Mai més hi tornarà a haver la confiança que llavors es tenia en entitats que es vantaven de la proximitat, la seguretat i l’entesa amb el client.

Però el trauma d’aquest desastre no ens ajuda a entendre per què fills i nets d’aquella generació d’afectats han invertit en criptomone­des per aconseguir més rendibilit­at o per fer-se rics. Creuen i confien en influencer­s financers, youtubers i una sèrie de personatge­s que des de les xarxes asseguren que és fàcil i que la por és per als covards. Amb mètodes que voregen la captació utilitzada per les sectes religioses, desenvolup­en un criptovoca­bulari que els creients repeteixen a cor.

“Es tracta d’un instrument complex i de risc elevat que pot generar rendibilit­at, però també pèrdues en el capital invertit”, definia les preferents la CNMV. Les criptomone­des multipliqu­en per deu la complexita­t i el risc. La seva valoració es basa en el fet que molts inversors facin com tu i no saltin per la finestra amb la primera onada. Després del tsunami d’aquesta setmana sobre el sector, comencem a veure molts ingenus aferrats al rai de la Medusa. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain