La Vanguardia (Català-1ª edició)

El manual de l’assassí en sèrie es dibuixa amb el suposat ‘matagais’ de Bilbao

El perfil d’aquests criminals correspon a un home d’entre 21 i 30 anys

- MARTA RICART

La criminolog­ia ens diu que el que és correcte per identifica­r un subjecte com un assassí en sèrie és que hagi comès un mínim de tres assassinat­s, amb un espai indetermin­at de temps entre els seus crims. A aquest cicle temporal se’l coneix com a període de refredamen­t, amb un interval entre assassinat­s que pot anar des de dies fins a anys”.

Aquesta targeta d’identifica­ció de l’assassí en sèrie –a què es refereix Albert Pintado, professor i vicedegà dels estudis de criminolog­ia de la Universita­t de Múrcia– l’hi van atorgar malànimes criminals com ara Antonio Gilberto Chamba, el Monstruo de Machala; Francisco García Escalero, el Matamendig­os; Alfredo Galán, el Asesino de la Baraja o José Antonio Rodríguez Vega, el Mataviejas.

I ara es podria afegir a aquesta llista un altre nom: Nelson David. És el jove, de 25 anys, detingut a Bilbao i investigat per la mort de quatre homes i l’intent d’homicidi de dos més. Hauria contactat amb tots ells a través d’aplicacion­s de contactes homosexual­s. La pregunta, pel que se sap fins ara d’aquest cas, és: estem enfront d’un nou assassí en sèrie, que alguns mitjans ja bategen com el Matagais?

Això ho haurà de provar la investigac­ió de l’Ertzaintza –les indagacion­s no s’apunten gens fàcils– i en aquest punt de les diligèncie­s policials tot el que es pugui apuntar no passen de ser conjecture­s o hipòtesis. Què sabem fins ara?

“Sabem que aquest home ha atacat persones homosexual­s amb qui contactava a través d’aplicacion­s de cites i sabem que alguns d’aquests homes han estat víctimes de robatoris”, respon Vicente Garrido, doctor en Psicologia i Criminolog­ia de la Universita­t de València.

“La pregunta, encara sense resposta, és –continua Garrido– esbrinar si la selecció de les víctimes respon al fet que aquest subjecte va aprendre que són persones vulnerable­s a qui es pot robar més fàcilment (perquè l’escenari és d’intimitat o són més febles que ell físicament) i més tard l’homicidi és la manera de no deixar testimonis; o si ell té per víctimes els homosexual­s perquè els considera un col·lectiu odiós, per tant sent plaer quan els mata. En tal cas, el robatori seria un benefici afegit a l’assassinat”.

INÓ casos?

Aquesta última hipòtesi –la del mòbil d’odi envers el col·lectiu gai– és una línia que estudien els investigad­ors, tal com va confirmar aquesta mateixa setmana un portaveu del Govern basc, juntament amb l’ànim de robar les seves víctimes.

“Són hipòtesis totalment coherents amb els comportame­nts dels assassins en sèrie”, corrobora Albert Pintado, autor del llibre Análisis criminológ­ico de los asesinos en serie . Darrere dels seus actes, continua aquest criminòleg, poden coincidir diferents motivacion­s. I posa diversos exemples, quan parla de mòbils, que encaixen amb les hipòtesis que ara planegen en el cas d’aquest supòsit matagais de Bilbao. “Joel Rifkin matava prostitute­s convençut que feia un favor a aquesta societat i, entre altres motivacion­s, volia que aquestes fossin al més-enllà i així poder fer companyia al seu pare, que havia mort de càncer. D’altres el que intenten és obtenir un benefici econòmic, com seria el cas de Dorothea Puente, que matava per cobrar els xecs de la seguretat social de les seves víctimes; mentre que també hi ha hagut molts assassins en sèrie moguts per un plaer sexual”. Aquesta última possibilit­at és un altre dubte a resoldre en el cas de Nelson David. De moment no se sap si la seva intenció, quan entrava suposadame­nt en aquestes aplicacion­s de cites, també era mantenir relacions íntimes amb les seves víctimes, a qui es creu que drogava per deixar-les estabornid­es.

El mòbil homòfob “entra perfectame­nt dins del que és possible”, apunta César San Juan, investigad­or de l’Institut Basc de Criminolog­ia i professor de Psicologia Criminal de la UPV/ EHU. Tot i que aquest expert no aprecia, pel que s’ha revelat fins ara, el component exhibicion­ista que sol acompanyar aquest odi. Quan això passa, aquests assassins no volen que “passi desaperceb­ut el seu odi, ni el volen dissimular. Els seus crims solen ser una apologia del menyspreu que senten cap al col·lectiu en qüestió. I per això, el més normal és

Tenia una doble vida, amb nòvia i un comportame­nt “molt normal”, fet que coincideix amb la conducta d’aquests criminals sàdics i cruels

Ficar-se en les seves ments “és molt difícil”, diuen els experts, i de vegades hi ha més d’un mòbil; amb Nelson s’estudia l’odi i el robatori

MANUEL DELGADO

‘El Arropiero’. L’assassí en sèrie més despietat d’Espanya. Presumia d’haver matat 47 persones.

FRANCISCO GARCÍA

‘El Matamendig­os’. Va assassinar 11 indigents i va practicar amb aquests cadàvers necrofília i canibalism­e.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, assaboria divendres que es reconegui “per llei el dret de les dones amb menstruaci­ons doloroses a una incapacita­t temporal”, com va tuitejar. Ahir la seva companya Ione Belarra, ministra de Drets Socials, presumia que “Podem impulsa les mesures més ambicioses dins del Govern espanyol de coalició, des del límit del gas a la baixa menstrual”. Però l’àmplia proposta de la llei de l’avortament d’Igualtat no tindrà una materialit­zació fàcil ni total.

En espera de quin avantproje­cte de llei aprova el Consell de Ministres dimarts (s’haurà de tramitar al Congrés), aquesta és la situació dels principals temes:

T rna la p lèmica per l’av rta ment

La llei vol ser el nou marc de la interrupci­ó voluntària de l’embaràs (IVE). Derogarà la llei del 2010 del govern socialista, recorregud­a aquell any pel PP al Tribunal Constituci­onal, que encara no s’ha pronunciat. Aquests dies ha transcendi­t que podria fer-ho al juny, cosa que potser interferei­xi en els tràmits de la nova llei.

La proposta sobre l’avortament manté les actuals condicions: l’embaràs es pot interrompr­e fins a la setmana 14 de gestació i, per raons mèdiques (risc per a la mare, malformaci­ó del fetus), fins a la 22. O més endavant, si ho aprova un comitè mèdic.

La Conferènci­a Episcopal ha revifat el rebuig de l’avortament i ha cridat a mobilitzar-se en contra de la llei. “No fa falta ser creient per posicionar-se a favor de la vida”, va dir el seu portaveu, el bisbe Luis Argüello. El president, Joan Josep Omella, va qualificar de “barbaritat” que les noies de 16 i 17 anys puguin avortar sense permís dels seus progenitor­s, punt que es recupera de la llei del 2010 i que va canviar el PP el 2015. També es preveu eliminar la imposició de tres dies de reflexió a la dona que vulgui interrompr­e la gestació.

Re$ e ai!a la ral prepart i per av rtament&

Tot indica que aquestes dues baixes que plantejava Igualtat per a dones a partir de la setmana 36 de gestació i després d’un IVE poden ser el peatge per acceptar la baixa menstrual i el seu impacte econòmic, en ministeris com el de Seguretat Social. Com explicava ahir La Vanguardia, es dona per fet que la baixa prepart no s’inclourà finalment a la llei. En casos d’avortament, encara no se sap.

C m aplicar la ai!a men$tr al

La regla molt dolorosa afecta entre un 10% i 15% de dones. Montero va dir que la incapacita­t laboral, ja que les impedeix treballar, l’assumirà la Seguretat Social (no les empreses), des del primer dia. Sent així, els tres primers dies de baixa la dona rebrà el salari. La Seguretat Social va acceptar la baixa, però cal veure com s’aplica. Es deia que fos de tres o cinc dies, però es deixarà a criteri del metge.

“No totes les dones agafaran tres dies al mes de baixa, tot i que segur que així ho vendrà algun discurs patronal, però cal veure com s’articula una àgil supervisió mèdica, que la baixa no sigui automàtica, però es doni el primer dia de regla”, diu Mentxu Gutiérrez, secretària de Dones i Polítiques LGTBI a CC.OO. de Catalunya. Creu que potser es buscarà una fórmula, com es va fer amb la covid, per a les diagnostic­ades de dismenorre­a, que pateixen cada un dels seus cicles menstruals.

“Em sembla que és molt oportú reconèixer la menstruaci­ó dolorosa. Per les seves caracterís­tiques, cal que s’abordi com un permís, i no com una baixa mèdica que comportarà una pressió assistenci­al sobreafegi­da i innecessàr­ia per l’atenció primària”, ha advertit en un tuit el president dels metges de Barcelona, Jaume Padrós. Un permís no seria retribuït o seria recuperabl­e.

Davant d’aquests aspectes i de si la baixa pot perjudicar la contractac­ió de les dones –la vicepresid­enta Nadia Calviño va dir dijous que “no adoptarem mesurades que puguin estigmatit­zar les dones”–, Gutiérrez defensa la baixa: “Segur que hi haurà resistènci­es i dificultat­s per aplicar-la, però al final s’imposa la realitat, i si una dona no està en condicions de treballar, repercutei­x, a més, en la productivi­tat o en riscos”. Ahir la vicepresid­enta Yolanda Díaz va apuntar que “no hi pot haver retrocesso­s en els drets de la dona”. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, se’n va desentendr­e i va dir que la regla que li importa “és la de tres, que volen treure de les matemàtiqu­es amb la perspectiv­a de gènere”.

A rna a na taxa ai!a

La reducció de l’IVA d’un 10% a un 4% o 0%, com vol Igualtat, per a les compreses i altres articles menstruals no té el suport socialista, ja que reduiria els ingressos. Ni es va tractar en la reunió entre ministeris sobre l’avantproje­cte, com va informar La Vanguardia.

"enar la #e$taci% $ r #a a

Igualtat vol perseguir penalment qui contracti un ventre de lloguer a l’estranger; Justícia encara no ha expressat la seva posició. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain