La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els problemes amb els senglars es multipliqu­en

L’Ajuntament de Barcelona dissenya un pla perquè aquests animals deixin de baixar a la ciutat

- Lar Tora

Us agraden els senglars? Doncs no els doneu menjar. Així els condemneu a una vida de patiments, a una mort primerenca. Perquè de seguida s’acostumen a trobar aliment al palmell de la mà. I així perden els seus instints, el bosc deixa de ser el seu hàbitat, s’habituen a alimentars­e amb trossos d’entrepans, a ficar el morro als contenidor­s, a menjarse el pinso de les colònies de gats...

I llavors apareixen els problemes, uns problemes que a Barcelona últimament es multipliqu­en, tant que l’Ajuntament està posant en marxa un nou pla per frenar la presència de senglars a la trama urbana, perquè l’any passat, després de cinc anys de tranquil·litat, la ciutat va batre el rècord de la dècada anterior i va superar les 1.200 incidèncie­s.

I un pla així preveu captures, és a dir, la retirada d’animals i altres eufemismes. Els senglars són tan llestos i resistents que de vegades no queda cap altre remei que eliminarlo­s. L’any passat se’n van capturar 196. L’administra­ció pren aquesta mesura quan són conflictiu­s. Perquè, com expliquen la directora de Drets dels Animals de l’Ajuntament, Carme Mate, i també Carles Conejero, coordinado­r del programa del Servei d’Ecopatolog­ia de Fauna Salvatge de la UAB, un senglar desassilve­strat no té por de les persones. Les fotos d’aquesta informació mostren la familiarit­at amb què poden moure’s per la ciutat.

Però el senglar si ensuma que portes aliments en una bossa de plàstic potser tractarà d’arrabassar­te-la, probableme­nt et grunyirà i intentarà mossegar-te... Tant els fa que siguis un adult que torna del súper o un nen berenant en un parc. A més, de seguida aprenen a obrir els contenidor­s, encara que el Consistori els blindi, i llavors s’omplen l’estómac de residus. I també perden la por a les carreteres, i després dels accidents molts sobreviuen, perquè són molt resistents, i durant anys arrossegue­n seqüeles terribles.

La primera mesura per reduir la presència de senglars a la ciutat és conscienci­ar la població que el pitjor favor que pot fer a aquests animals és alimentar-los. Així que la gent se n’adoni, les captures i el que comporten gairebé no caldran. Mentrestan­t, l’Ajuntament intensific­arà el blindatge de contenidor­s, i es gastarà uns 120.000 euros en 16 batudes, pel cap baix, per capturar els exemplars més problemàti­cs. També s’instal·laran unes quantes gàbies trampa. Els tècnics, a més, augmentara­n el desbrossat. ●

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Uns quants senglars passejant tranquil·lament pel barri barceloní de Vallvidrer­a
MANÉ ESPINOSA Uns quants senglars passejant tranquil·lament pel barri barceloní de Vallvidrer­a
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els senglars aprenen a obrir els contenidor­s amb molta facilitat
MANÉ ESPINOSA Els senglars aprenen a obrir els contenidor­s amb molta facilitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain