La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya té llotja per a un eclipsi lunar total

“Val la pena matinar aquest dilluns”: fins al març del 2025 no es podrà veure un fenomen idèntic des d’Europa

-

La matinada del 16 de maig, de diumenge a dilluns, la Lluna creuarà l’ombra de la Terra i delectarà amb un eclipsi lunar total bona part del món. El fenomen serà visible a tot Espanya, malgrat que depenent de la zona des d’on l’observem, podrem veure completame­nt les seves fases total i parcial, o només una part d’aquestes fases. En llocs com el nord-est peninsular i les Balears, abans que acabi l’eclipsi, la Lluna ja s’haurà post, segons informa l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

El fenomen donarà lloc a fotos espectacul­ars si les condicions meteorològ­iques són adequades. La península Ibèrica es despertarà amb la Lluna eclipsada des de les 4.27 hores. A les Canàries podrà veure’s a partir de les 3.27 h. L’observator­i del Teide retransmet­rà l’esdevenime­nt a través de Sky-live.tv, tot i que aquest dilluns pagarà molt la pena matinar. Aquesta és l’opinió de Miquel Serra-Ricart, astrònom de l’Institut d’Astrofísic de les Canàries, que aconsella “llevar-se d’hora per no perdre’s la Lluna vermella”.

Fins al març del 2025 no es podrà presenciar cap altre eclipsi total de Lluna des d’Europa. Aquella lluna vermella a què es refereix Serra-Ricart rep tal nom pel color que adquireix el nostre satèl·lit un cop entra en l’ombra de la Terra, i que “es deu a una part de la llum solar, que és desviada per l’atmosfera terrestre”, informa l’IGN.

Aquell color bru està dibuixat sobre línies blaves, reflex de l’atmosfera del nostre planeta.

El nord-est peninsular i les illes Balears es perdran la fase final de l’eclipsi total. Això és perquè la Lluna es posarà abans que l’eclipsi acabi en aquestes zones, segons informa l’IGN. A la resta de la península, Ceuta i Melilla sí que es veurà la fase final de l’eclipsi total, però no s’arribarà a veure del tot com la Lluna surt de l’ombra de la Terra. Tot i això, a les Canàries sí que podrà veure’s completame­nt l’espectacle astronòmic.

Ja que l’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra està inclinada respecte a la de la Terra al voltant del sol, o pla de l’eclíptica, els tres astres no coincideix­en en línia perquè es produeixi un eclipsi lunar més sovint. “A diferència dels eclipsis solars, els lunars són visibles des de qualsevol lloc del món una vegada que la Lluna és sobre l’horitzó”, explica l’IGN. El pròxim eclipsi de Lluna de l’any tindrà lloc el 8 de novembre, però no serà visible des d’Espanya.

No estem parlant només d’un fenomen amb què es divertiran els astrònoms. També és una oportunita­t perquè la ciència aprofundei­xi en el coneixemen­t del satèl·lit i provi de comprendre millor els complexos esdevenime­nts que van tenir lloc durant la formació del sistema solar.

L’eclipsi durarà unes cinc hores, i la seva fase total, quan l’astre estigui completame­nt a l’ombra de la Terra, una mica més d’una hora. L’eclipsi serà visible des d’algunes parts dels continents americà, europeu i africà entre la sortida i la posta de la Lluna.

El pròxim eclipsi lunar total està previst per al novembre del 2022, en ple Pacífic. Els eclipsis de la Lluna han demostrat que la Terra era rodona des de l’an

Si les condicions meteorològ­iques són les adequades es podran captar fotos espectacul­ars

tiguitat. A la superfície del disc lunar, el límit entre l’ombra i la part il·luminada pel Sol està lleugerame­nt corbat: és la projecció de la forma rodona de la Terra.

Aquest fenomen passa unes dues vegades a l’any, quan el Sol, la Terra i la Lluna estan perfectame­nt alineats i la Lluna està en la seva fase plena. La Lluna es fa lliscar cap a l’ombra de la Terra, que llavors tamisa els rajos de sol, i va perdent la seva brillantor blanca.

Però això no significa que s’apagui: la Terra continua enviant llum del Sol a la Lluna, a través de rajos, que adquireixe­n un caire vermell per un procés de refracció de l’atmosfera. Durant un eclipsi, només la Terra pot il·luminar la Lluna a través d’aquesta reemissió de rajos vermells. ●

 ?? JOSE JACOME / EFE ?? La Lluna vista des de l’equador divendres dos dies abans de l’eclipsi total
JOSE JACOME / EFE La Lluna vista des de l’equador divendres dos dies abans de l’eclipsi total

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain