La Vanguardia (Català-1ª edició)

El país que no suporta el dolor

Per què els Estats Units van registrar més de 107.000 morts per sobredosi de drogues el 2021, un rècord mai vist

-

des, esdentegat­s, desnodrits, tot això que es creia superat, hi ha un jove arrupit al costat d’unes bosses d’escombrari­es, al carrer 39. Carrega una maleta espatllada. Ara l’omple. Ara la buida.

Al seu cap hi ha diverses ferides, té úlceres als braços, de la butxaca treu una xeringa i la torna a guardar, com si estigués comprovant que encara la té.

A l’edifici de davant, un cartell ocupa tota la seva façana: “L’edat d’or dels viatges ha tornat”. El trajecte d’aquestes persones significa una tornada a l’infern del passat.

Malgrat ésser morts vivents, cap no figura a la llista de defuncions del 2021. Encara no. Tenen molts números per engrossir la pròxima, la del 2022.

Plou sobre mullat. Després d’un catastròfi­c increment durant el 2020 –un 30%–, les morts per sobredosi de drogues als Estats Units van continuar a l’alça el 2021 i es van enfilar un 15%.

Més de 100.000 nord-americans van morir per aquesta epidèmia, segons les dades federals publicades aquesta setmana pel Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC).

El recompte provisiona­l de 107.622 difunts exposa els desafiamen­ts potenciats per la pandèmia del coronaviru­s: la pèrdua d’accés a tractament­s, l’aïllament social i el subministr­ament de drogues més potents.

Tot i que en percentatg­e les sobredosis fatals van créixer més l’any anterior, el 2021 marca el nombre més alt registrat mai als EUA. El 2020 aquesta xifra es va quedar en gairebé 94.000.

Un fenomen que es constata cada vegada més és que una gran quantitat d’aquestes morts impliquen un expansiu consum de fentanil, una mena de potents opiacis sintètics, que sovint es barregen amb altres substàncie­s, i de la metamfetam­ina, o meth, una droga artificial estimulant d’efecte addictiu i molt destructiv­a. En no pocs casos, els responsabl­es sanitaris van certificar la combinació dels dos productes químics.

Els carrers dels EUA tenen nombrosos morts vivents per l’impacte dels opiacis

 ?? RJ SANGOSTI/MEDIANEWS GROUP/THE / GETTY ??
RJ SANGOSTI/MEDIANEWS GROUP/THE / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain