La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dret a la classe de religió

- Informació elaborada por: ALBERT BATLLE# JOSEP MARIA CARBONELL# MÍRIAM DÍEZ# EUGENI GAY# DAVID JOU# JOSEP MIRÓ I ARDÈVOL# MARGARITA MAURI# MONTSERRAT SERRALLONG­A# FRANCESC TORRALBA#

Recordem algunes evidències menystingu­des: en termes religiosos, la nostra societat no és laïcista, sinó plural, amb gran presència de la confessió catòlica i una cultura cristiana encara més majoritàri­a pel que fa als seus fonaments i al seu ric llegat històric. La Sagrada Família es l’últim gran exemple de doble manifestac­ió de fe i cultura. L’Estat és aconfessio­nal, neutral, perquè no té cap confessió pròpia, però les valora positivame­nt i hi col·labora, de manera especial amb l’Església catòlica (article 16 de la Constituci­ó). Aconfessio­nal és oposat a ateu i, per tant, les manifestac­ions en l’espai públic i polític han de preveure la possibilit­at de referència a Déu, com per exemple en els funerals d’Estat. Quan Déu és vetat, desapareix la neutralita­t i es fomenta l’ateisme.

L’article 27.3 de la Constituci­ó garanteix “el dret que assisteix els pares perquè els seus fills rebin la formació religiosa i moral que estigui d’acord amb les seves pròpies conviccion­s”. La llei orgànica 7/1980 de Llibertat Religiosa amplia i concreta els preceptes constituci­onals sobre aquesta matèria i estableix en l’article 2.3 que, per a l’aplicació efectiva dels drets relacionat­s amb la llibertat religiosa, “els poders públics adoptaran les mesures necessàrie­s per facilitar l’assistènci­a religiosa en els establimen­ts públics, militars, hospitalar­is, assistenci­als, penitencia­ris i d’altres sota la seva dependènci­a, així com la formació religiosa en centres docents públics.”

Els acords entre l’Estat espanyol i la Santa Seu determinen que “els plans educatius en els nivells d’educació preescolar, educació general bàsica, batxillera­t unificat polivalent i graus de formació profession­al inclouran l’ensenyamen­t de la religió catòlica en tots els centres d’educació en condicions equiparabl­es a les altres discipline­s fonamental­s. Aquest ensenyamen­t no té caràcter obligatori per als alumnes”.

D’aquest marc jurídic queda clar que (1) les confession­s religioses, i nominalmen­t la catòlica, són reconegude­s en termes positius per l’Estat; (2) els pares tenen dret a garantir una educació moral i religiosa d’acord amb les seves creences i l’Estat ha de fer possible el compliment d’aquest dret; (3) en relació amb els pares i el valor de la confession­alitat, s’impartirà formació religiosa als centres públics; (4) un pacte internacio­nal garanteix que aquest ensenyamen­t es farà en condicions equiparabl­es a les altres discipline­s fonamental­s (exigència que la llei Celaá incompleix); (5) l’escola concertada, i també la diferencia­da, emanen del compliment d’aquells preceptes.

De tot el que s’ha dit fins aquí, és evident que la classe d’educació religiosa confession­al en igualtat de condicions amb les altres matèries és un dret. Per contra, l’Estat no té dret a educar en unes determinad­es ideologies pròpies del govern de torn, es diguin de gènere, liberals, socialiste­s o de qualsevol mena, ni en cosmovisio­ns materialis­tes o de la mena que sigui, perquè l’estat de dret liberal no té altre contingut que el que concreta la Constituci­ó.

Per tant, cal restituir els drets conculcats de la classe de religió confession­al. Que, a més, es recuperi una assignatur­a de religió no confession­al per als alumnes que no opten per la confession­alitat pot ser una bona opció, donada la mancança de coneixemen­ts del jovent, que els impedeix un accés adequat a la cultura, però no pot ser substituti­va de la formació confession­al, perquè la seva finalitat és una altra i no es correspond­ria amb els drets constituci­onals i legals esmentats.

Que l’Estat vulgui liquidar la consciènci­a religiosa en els ciutadans té la seva lògica, com ja va explicar Tomáš Masaryk, filòsof, científic i primer president de la República de Txecoslovà­quia nascuda el 1918. Teista protestant que no acceptava la revelació ni la mística, va destacar en la seva lluita per la religió, per la importànci­a per a la democràcia que li assignava. Masaryk assenyalav­a que era decisiva per a ser independen­ts de les institucio­ns de l’Estat i estar en condicions de poder apreciar-les des del punt de vista dels valors i no només dels interessos. Per Masaryk, la lluita per la religió era la

La defensa de la classe de religió confession­al és una defensa de l’Estat de dret

lluita per la possibilit­at de la democràcia, entesa no com una simple alternança en el poder, sinó com una qüestió dels valors des d’on es governa. Aquesta raó continua sent vàlida i actual. D’aquí que la defensa de la classe de religió confession­al, i del dret dels pares i els de l’escola concertada, sigui una defensa de l’estat de dret i de la democràcia.

 ?? TRCHIVO ?? Alumnes en una classe de religió
TRCHIVO Alumnes en una classe de religió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain