La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Si no ets jove i atractiva, fas nosa”

Elia Barceló torna a la llum del Mediterran­i amb ‘Muerte en Santa Rita’

- LEONOR MAYOR ORTEGA

Elia Barceló és un referent de la literatura de ciència-ficció. També de la novel·la més negra. L’any passat es va submergir en l’horror i el noir més fosc amb La noche de plata, una investigac­ió sobre desaparici­ons de nenes a l’hivern vienès. Ara, ha volgut canviar de tema i ha tornat a la llum de la Mediterràn­ia per a la seva nova novel·la, Muerte en Santa Rita (Roca Editorial), on no falten ni el misteri ni la intriga i on hi ha ressons del passat, tot i que és sobretot una reivindica­ció de l’amistat i de la vida en comunitat.

Greta s’acaba de separar. El seu marit, un prestigiós metge alemany, s’ha jubilat i a ella la convivènci­a se li fa insuportab­le. Per posar terra per enmig, decideix instal·lar-se una temporada a casa de la seva tia Sofia, una escriptora de novel·les de misteri i romàntique­s que farà 93 anys. Greta deixa la freda Alemanya pel balneari de Sofia, a prop d’Elx, on la veterana escriptora conviu amb un grup variat de persones de diverses edats que, com ella, gaudeixen de l’aire lliure i de la vida en comú.

“He escrit una novel·la sobre la quotidiani­tat en què hi ha un crim per veure com reacciona la gent”, diu Barceló en una entrevista amb La Vanguardia en què prodiga simpatia. L’escriptora defensa la viabilitat d’“una comunitat d’aquestes caracterís­tiques, que funciona perquè hi ha una propietàri­a clara, Sofia”. “Si el grup es gestionés amb normes democràtiq­ues hi podria haver problemes, però a Santa Rita mana Sofia, que té diners i imposa unes normes que els inquilins acaten”, afegeix.

Els membres de Santa Rita compten amb la independèn­cia que els dona tenir la seva habitació, però poden gaudir de la companyia de la resta del grup i aprofitar la vida a l’aire lliure en una gran finca a prop del mar que en un altre temps va ser un balneari. Barceló es va inventar el lloc, que a la novel·la es diu La Casa’ las Locas, “perquè en aquella zona hi va haver un antic manicomi, ara en ruïnes”.

Aquell lloc és també una reivindica­ció de l’amistat, “un gran valor a totes les edats, moltes vegades superior al de la parella, perquè dona més llibertat i no provoca dependènci­es econòmique­s ni legals que es basen només en l’amor”.

“L’amistat és un gran valor a totes les edats, moltes vegades superior al de la parella”

A la novel·la hi pul·lulen dones fortes com Sofia, Greta, Candy, una empleada de confiança de tota la vida, o Lola, la policia que investiga l’inevitable assassinat que convulsa la plàcida convivènci­a de Santa Rita. L’autora vol “reivindica­r les dones de certa edat, perquè sembla que si no ets jove i sexualment atractiva, fas nosa”. “A les dones, després de la menopausa, els queden 35 anys de vida, amors, projectes i moltes altres coses, per això tinc personatge­s grans que tenen passat i moltes coses per explicar”.

“A les dones cal donar-los exemples de coses que no siguin el príncep blau”, diu, i aquest és “el cas de Sofia, que ha estat molt lliure” i feliç, perquè “cal rebutjar la idea que si no trobes la teva mitja taronja seràs coixa tota la vida tot i que hi ha altres tipus de relacions que funcionen bé”. ●

 ?? TNA JIMÉNEZ ?? L’escriptora Elia Barceló, que publica Muerte en Santa Rita, fa uns dies a Barcelona
TNA JIMÉNEZ L’escriptora Elia Barceló, que publica Muerte en Santa Rita, fa uns dies a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain