La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viatge a l’Hades

-

Els homes i els dies

Autor: David Vilaseca

Dramatúrgi­a: Josep M. Miró

Director: Xavier Albertí

Intèrprets: Mercè Aránega, Albert Ausellé, Paula Blanco, Alejandro Bordanove, Abdi Cherbou, Francesc Cuéllar, Luiz Felipe, Roberto G. Alonso, Rubén de Eguía, Oriol Genís i Federico Metral

Lloc i data: TNC (21/IV/23224

De les ombres emergeix la silueta d’un home i un piano. Toca la Cantata BWV 106 Actus Tragicus. Bach va compondre aquesta peça per a un funeral. La música invoca un cor d’homes. Fantasmes, com en l’escena més emotiva de The inheritanc­e. L’home es presenta: David Vilaseca i el 2010 mor atropellat a Londres. Josep Maria Miró i Xavier Albertí ja ens han situat en l’Hades. El sojorn dels morts, que Max Glaenzel desplegarà en una escenograf­ia feta amb la foscor perfilada de David Bofarull. L’inframón ocupa l’escenari, sense defugir de cap de les accepcions de l’univers gai. Lloc i concepte que sustenten la complexa adaptació escènica d’Els homes i els dies, obra parcialmen­t pòstuma de Vilaseca. Saltem al 2017, a la Laie i a la crònica de Núvol de la presentaci­ó del llibre. Els amics que s’hi presenten llancen dues idees que també expliquen aquesta posada en escena: “claredat glacial” i “matèria fosca”. Totes dues ressonen en aquesta funció amb refinada intenció i enllacen amb la mateixa veu de l’autor quan descriu la seva experiènci­a vital recollida a L’aprenentat­ge de la soledat.

Albertí ens convida a descendir a aquella dimensió més mental que física, conduït per un espectre literari, el seu arxiu de records i les emocions esmorteïde­s dels no vius. Gran exercici de contenció de Rubén de Eguía (David). Narrador-guia que només es permet puntuals moments d’alteració. Fredor que al principi desconcert­a i després és imprescind­ible per entendre i gaudir d’aquesta fantasmago­ria escènica. Paula Blanco, representa gairebé hieràtica totes les dones (amigues o confidents), amb només un canvi de perruca; la mare (Mercè Arànega) i el pare (Oriol Genís), que passen de figures de l’enyorança familiar a erigir-se en parca psicoanalí­tica i misteri còmplice.

Els homes que represente­n el desig repetit són fitxes: nom, edat, procedènci­a, professió i lloc de trobada. El nu, codificat per una peça fetitxista. Només el Josh (Francesc Cuéllar), el primer amant esmentat, mereix un tractament més tridimensi­onal, tot i que també el gest estigui marcat per la repetició. Figures que emergeixen de racons, portes, trapes i espais, que s’estenen com els fitxers de María Moliner. I hi ha les metàfores literàries, que Miró ha sumat (Sagarra, Puig i Ferreter) per il·lustrar la complexa relació que Vilaseca tenia amb la seva pertinença cultural. O la reina vermella transvesti­da, amb qui Miró transcende­ix el discurs queer de Vilaseca i regala a Roberto G. Alonso, un monòleg estel·lar. I l’aparició d’Alejandro Bordanove, com el Sant Sebastià de Bronzino.

Parla i explicita més que qualsevol altre personatge l’encertada decisió de resignific­ar el quasi inevitable narcisisme de la literatura del jo amb la divisió de la veu única en una multiplici­tat d’ecos. ●

 ?? DAVID RUANO ?? Un moment d’Els homes i els dies
DAVID RUANO Un moment d’Els homes i els dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain