La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’Alcarràs a Júzcar: llocs que la cultura posa al mapa

Cada vegada més poblacions petites o llocs perifèrics cobren notorietat després d’aparèixer en obres de ficció

- Informació elaborada per: XAVI AYÉN, JUSTO BARRANCO, NEKANE DOMBL S, SALVADOR EN UIX, SILVIA ERN NDE , ANDER OYOA A, ANXO LU ILDE, ASIER MARTIARENA, LEONOR MAYOR ORTE A Y MARIO SASOT

L’èxit internacio­nal de la pel·lícula Alcarràs de Carla Simón, guanyadora de l’Os d’Or de Berlín, ha convertit aquest poble lleidatà de poc més de 9.000 habitants en un lloc conegut en moltes parts. És un fenomen que han experiment­at, en diferents graus, altres enclavamen­ts disseminat­s per tota la península ibèrica, que en alguns casos ha provocat onades de visitants.

ALCARRÀS L’agricultur­a resiste t

Goscinny i Uderzo van aconseguir que el fictici llogaret gal d’Astèrix fos conegut arreu del món. Carla Simón, que estiuejava de petita a Alcarràs, ha aconseguit que aquesta localitat, amb uns habitants que resisteixe­n l’envestida de les grans distribuïd­ores de l’alimentaci­ó, ressoni entre els cinèfils de molts països. La vida en aquest petit municipi continua igual. No ha augmentat el turisme, no s’ha venut més fruita i l’estiu es perfila com el de la pel·lícula, assolellat, entre presseguer­s, festes populars i jocs infantils.

ELLS U a la!a a"# c$g $"s

Aquest poble medieval del Baix Empordà, amb menys de 200 habitants, presumeix de plaça. S’hi van rodar escenes importants –com el casament– d’Ocho apellidos catalanes, la comèdia que va dirigir el 2015 Emilio Martínez-Lázaro després de l’èxit, l’any anterior, d’Ocho apellidos vascos. Les visites de turistes s’han multiplica­t des de llavors.

SERRA DE TRA U TA A %er als a"ics &el cri"

Pollença, un municipi de cases de pedra de la zona del nord de Mallorca, és la base d’operacions de Melchor Marín, el personatge que protagonit­za la trilogia de Javier Cercas Terra Alta. El seu tercer lliurament, El castillo de Barbazul, té lloc entre la serra de Tramuntana i Pollença, que també va inspirar Agatha Christie a Problema en Pollença.

'E ID R Llu"s( c)"eres*** i +u#ilats

La localitat valenciana és escenari de moltes pel·lícules. Huevos de oro (Bigas Luna, 1993), amb Javier Bardem, és la més coneguda, però n’hi ha més. Clàssiques com ara Un beso en el puerto (1965), protagonit­zada per Manolo Escobar, o Justino, un asesino de la tercera edad

(1994). Més recents: El callejón

(2011), amb Ana de Armas, dirigida per Antonio Trashorras, o l’aclamada Nieva en Benidorm

(2022) d’Isabel Coixet. També sèries, com ara Fugitiva, amb Paz Vega.

AL A,R Teatre cl)ssic i Al"$&-.ar

Almagro, a Ciudad Real, terra de conquerido­rs, va viure un període d’esplendor els segles XVI i XVII: van aterrar-hi els Fugger, els poderosos banquers successors dels Mèdici, per administra­r les rendes del mercuri de les mines d’Almadén. Hi ha el palau dels Fúcares –castellani­tzació dels Fugger– i l’espectacul­ar i única plaça major d’estil del nord d’Europa en ple cor de la Manxa. Una plaça en què hi ha l’antic Corral de Comedias, del 1628, a partir d’on neix el 1978 el referencia­l Festival Internacio­nal de Teatre Clàssic d’Almagro, una ciutat que a més protagonit­za pel·lícules tan populars com Volver de Pedro Almodóvar el 2006.

/01CAR El $#le #arru2et &e )laga

Del blanc caracterís­tic d’un poblet típic andalús ancorat a la muntanya de Ronda (Màlaga), a impregnar de blau totes les façanes d’habitatges i edificis, passant, amb això, de la tranquil·litat en què vivien els seus poc més de 200 habitants a un brogit constant de turistes. Això va ser el que li va passar a Júzcar, conegut com el poble barrufet, el 2011. I, no, el film Els barrufets no es va inspirar en els seus carrerets estrets i costeruts; tot i això, sí que va acollir-ne la promoció, cosa que va marcar un abans i un després per als veïns. El municipi s’ha convertit en un veritable parc temàtic, amb tirolines, ponts tibetans i plafons en suspensió, per a la diversió dels més petits. Així mateix, diverses localitats andaluses en què es va rodar Joc de trons han vist desfilar fans de la sèrie, com per exemple Osuna, convertida en Meereen en la ficció.

C5I C5Ó De 6elles a 6es A &ers$

L’espectacul­ar plaça major de Chinchón, d’origen medieval, amb els seus porxos i els seus 234 balcons de fusta pintada de verd, ha estat escenari de proclamaci­ons reals, corral de comèdies, curses de toros, execucions i fins i tot plató de cinema. Orson Welles la va convertir en Macau, amb fanalets xinesos, per a Una historia inmortal, amb Jeanne Moreau, i també va servir per a la cursa de toros de La volta al món en vuitanta dies, amb Cantinflas. L’estiu passat el director de culte Wes Anderson va rodar-hi Asteroid city, amb Tom Hanks, Tilda Swinton, Bill Murray o Scarlett Johansson.

,A1TELU,AT7E Es ases i &racs

El rodatge de la sèrie de’HBO Joc de trons va recalar durant la tardor del 2016 en tres localitzac­ions de la costa basca: Barrika, Zumaia i Sant Joan de Gaztelugat­xe. Nou mesos després, el

FONT:

O c e à At l à n t i c primer capítol de la setena temporada va transforma­r aquest illot situat entre les localitats de Bakio i Bermeo a Rocadragón i va disparar la seva popularita­t. Les autoritats es van veure obligades a prendre mesures per regular els accessos a aquest biòtop protegit.

3ALL DE 'A1TA La i s ect$ra A"aia Sala4ar

Tot i que Martín Zalacaín, l’aventurer imaginat per Pío Baroja, ja havia solcat a cavall les verdes prades de la vall de Baztan, va ser la donostiarr­a Dolores Redondo qui el va posar en el punt de mira de milers de lectors. La publicació de les tres novel·les de la Trilogia de Baztan, entre el 2013 i el 2014, va suposar un autèntic fenomen editorial, que va multiplica­r el nombre de visitants d’aquesta preciosa vall, formada per 15 pobles, amb capital a Elizondo. Les adaptacion­s cinematogr­àfiques van apuntalar l’auge de visitants.

3ALL DE IRA DILLA E tre t$"#es

Un dels secrets més ben guardats d’El bo, el lleig i el dolent (1966) de Sergio Leone no és la tomba en què s’amaguen els 200.000 dòlars que, durant tota la pel·lícula, persegueix­en els vividors Clint Eastwood, Eli Wallach i Lee Van Cleef, sinó que el cementiri en què es desenvolup­a una de les escenes més icòniques de la Trilogia del dòlar és a Burgos. Concretame­nt en el límit entre Santo Domingo de Silos i Contreras, un paratge que va caure en l’oblit durant dècades, però que una associació de la zona ha recuperat amb una ruta cinèfila, en què, per un grapat d’euros, els incondicio­nals de l’spaghetti western poden deixar la seva empremta apadrinant una de les làpides restaurade­s. Hi ha un documental que ho explica.

RIES DE IA I AR USA

El Hierro (Canàries) 2019-2021

Illes Canàrie s

eg$cis "$lt legals

La sèrie televisiva Fariña, basada en l’homònim llibre del periodista Nacho Carretero, ha fet florir un nou negoci a les ries de Noia i Arousa, lligat al narcotràfi­c, però en aquest cas totalment legal. Es tracta de les rutes per conèixer els escenaris fonamental­s d’aquesta producció i que majoritàri­ament es correspone­n amb les que van convertir Galícia als vuitanta en la porta d’entrada de la cocaïna colombiana a Europa. Destaca la platja das Furnas, a Porto do Son, on a la sèrie es reuneixen el contraband­ista de la vella escola, el Terito, i el puixant

Ria d’Arousa (Pontevedra, Galícia) Llibre de Nacho Carretero (2015) i (2018)

Vall de Mirandilla (Burgos, Castella i Lleó)

2018 i (1966)

Gaztelugat­xe (País Basc) 2011-2019

Chinchón (Madrid) 2022 de Wes Anderson

La Siberia (Badajoz, Extremadur­a) Llibre de Gabi Martínez

2020

Els agricultor­s d’Alcarràs i la seva resistènci­a filmada ja són els nous gals d’Astèrix

Javier Cercas, com al seu dia Agatha Christie, ha triat Pollença com a escenari del crim

Almagro oscil·la entre la tradició i la modernitat: el teatre clàssic i Pedro Almodóvar

Júzcar, triat per promociona­r ‘Els barrufets’, va pintar el 2011 totes les cases de blau... i continuen així

precisamen­t Ordesa. Vilas recorda el lloc com una Arcàdia feliç. Avui Ordesa, amb 15.608 hectàrees de glaceres, boscos de fajos i avets i supèrbies trencades, a l’estiu s’omple de turistes i muntanyenc­s i les autoritats del parc han d’imposar greus mesures de control.

EL HIERRO L’illa del meridià

La majoria de sèries i pel·lícules rodades als paisatges canaris passen desaperceb­uts quan recreen altres mons o països. L’excepció és la sèrie Hierro de Movistar+ (2019-2021), que va reactivar el lloc com a destinació turística. Encara avui hi continuen arribant visitants en cerca de les localitzac­ions del rodatge: prop de 300.000 turistes cada any. ●

% 4 ) $ ! / 5 / 4 / ( "/ )

** ** * *

 ?? ?? Sèrie ‘Hierro’ ‘Fariña’ sèrie posterior
Documental ‘Desenterra­ndo Sad Hill’ pel·lícula ‘El bo, el lleig i el dolent’
Sèrie ‘Joc de trons’
Pel·lícula ‘Asteroid city’ ‘Un cambio de verdad’
Sèrie ‘Hierro’ ‘Fariña’ sèrie posterior Documental ‘Desenterra­ndo Sad Hill’ pel·lícula ‘El bo, el lleig i el dolent’ Sèrie ‘Joc de trons’ Pel·lícula ‘Asteroid city’ ‘Un cambio de verdad’
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain