La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escassetat de talent tecnològic dispara un 20% el salari dels especialis­tes

Les multinacio­nals paguen sous inassumibl­es per les ‘start-ups’ i les pimes

-

Les empreses estan desesperad­es. Cada vegada hi ha menys talent tecnològic disponible. Sempre havia estat complicat, però els últims mesos fitxar profession­als TIC s’ha convertit en un autèntic trencaclos­ques. I retenir-lo a llarg termini, en una odissea.

Si el que és habitual és que sorgeixin 60 candidats disponible­s per cada oferta de feina, al sector digital la ràtio és de tres aspirants per cada posició de feina. “Aquest indicador demostra amb claredat que la demanda està molt tensada a Barcelona”, indica Jordi Arcas, conseller delegat de la consultora Talent Up.

I una conseqüènc­ia directa

En milers de persones 700

Catalunya de l’escassa disponibil­itat és que els salaris s’han disparat més d’un 20% entre el 2020 i el 2021. Segons dades de la fundació Mobile World Capital, han superat els 46.000 euros (+23%) de mitjana a Barcelona i els 43.000 (+27%) a Madrid, una pujada acusada si es compara amb els anys anteriors (vegeu el gràfic).

“La demanda de les companyies creix a un ritme molt superior a la capacitat de crear o importar de l’estranger aquests profession­als”, admet Jordi Arrufí, director de Barcelona Digital Talent, una aliança de la MWCapital.

El fenomen, d’abast global, “s’ha vist accentuat arran de la pandèmia, que ha accelerat les necessitat­s digitals de tots els sectors de l’economia”, afirma Susana Vicente, directora de gent a Adevinta Spain, una de les firmes tecnològiq­ues més grans de la ciutat, amb més de 1.000 treballado­rs, que controla plataforme­s com ara Infojobs o Fotocasa. En el seu cas, la necessitat de retenir talent l’ha obligat a revisar a l’alça els salaris de tots els seus treballado­rs i fins i tot aplicar pujades a doble dígit anuals a aquells que es dediquen a àrees de desenvolup­ament web i producte. “Així aconseguim que la taxa de rotació anual, que mesura el personal que deixa l’empresa, sigui d’un 10%. L’habitual al sector és que s’acosti a un 30%”, afirma.

Multinacio­nals com ara Adevinta, i sobretot grans tecnològiq­ues dels Estats Units i altres corporacio­ns que fa poc han obert hubs a Barcelona i Madrid, es poden permetre pagar

En euros bruts anuals

Barcelona 2019 2020 2021

FONT:

Treballado­rs digitals. Dos treballado­rs d’una ‘start-up’. Al

Madrid sector TIC les dones només represente­n un 25% del total els salaris més elevats del mercat, però no és el cas de les pimes i les start-ups, que també necessiten el mateix talent per satisfer les seves necessitat­s tecnològiq­ues.

Ho reconeixia la setmana passada el cofundador de Glovo, Oscar Pierre, en les jornades del Cercle de Economia. “Estem patint una fuga de talent cap a les big tech mai vista, és molt difícil competir amb els seus salaris”. I si el fenomen ja perjudica un dels unicorns de la ciutat, les start-ups i pimes petites encara mostren més desesperac­ió.

“Hi ha una bombolla de salaris que és inassumibl­e per a les start-ups que acabem de començar. L’arribada de hubs de grans corporacio­ns és ben vista perquè reforça la solidesa de l’ecosistema, però alhora re

Població ocupada al sector TIC a Catalunya i a Espanya

Salari mitjà del treballado­r digital

 ?? ?? 654,4 120,0
LA VANGUARDIA
654,4 120,0 LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain