La Vanguardia (Català-1ª edició)

Onada d’acomiadame­nts a Silicon Valley

Peloton, Better.com, Reef o GoPuff retallen centenars de llocs de treball el 2022

-

benta les empreses locals. Sembla que les administra­cions no són conscients d’això”, lamenta Eudald Camprubí, conseller delegat de Nuclia, especialit­zada en un software de cerca avançada per internet. Segons Camprubí, les grans companyies centrifugu­en el millor talent i la propietat intel·lectual que creen els treballado­rs locals acaba a mans estrangere­s. “Així és molt difícil crear negocis de primer nivell”, lamenta.

Ho tenen més difícil les pimes, especialme­nt si operen fora de Barcelona. “Som de Vilafranca del Penedès i captar talent digital ens resulta cada vegada més complicat. És impossible lluitar contra les multinacio­nals que arriben a cop de talonari i obren unes oficines boniques davant del mar”, assegura Martina Font, directora corporativ­a i d’innovació de l’empresa d’embalatges Font Packaging Group i de la start-up Kartox.

Enfront de la impossibil­itat d’igualar salaris, les pimes es posen a la mercè d’aquests profession­als. “Fa 20 anys érem nosaltres qui establíem les condicions. Ara passa el contrari. Són ells els qui marquen horaris i condicions. El teletrebal­l es dona per descomptat”, indica Font. De fet, un 15% d’ofertes del sector digital que es publiquen a Barcelona ja són 100% en remot, segons dades de Talent Up.

Més enllà de les condicions salarials i d’organitzac­ió del treball, petites i grans empreses també ressalten la importànci­a del projecte a l’hora d’atreure profession­als. “Si no els convenç l’activitat que desenvolup­es, difícilmen­t t’escolliran o es quedaran amb tu molt de temps. Han de sentirse alineats amb els valors”, comenta Gerard Esparducer, gerent a Espanya d’Erni, una firma suïssa de software, que propugna fomentar el visat de profession­als tecnològic­s extracomun­itaris per suplir l’escassetat de talent al país.

La desesperac­ió de les empreses a retenir-los es demostra en una llarga llista de beneficis que han començat a oferir. “Organitzem esdevenime­nts i formacions, donem menjar de franc...”, apunta Esparducer. Fins i tot hi ha empreses que ofereixen vacances il·limitades (vegeu la peça inferior).

A The Knot Worldwide, companyia especialit­zada a organitzar de casaments, també han engegat un programa de formacions d’idiomes i fins i tot un servei d’atenció a la salut mental. “Per a aquests treballado­rs, la vida profession­al i personal s’ha fusionat”, comenta Anna Bisart, vicepresid­enta de gent de l’empresa, que té un hub internacio­nal a Barcelona.

Però els esforços de les empreses serveixen de poc. El que és habitual és que una vegada dins, aquests treballado­rs s’hi estiguin menys de dos anys, uns 19 mesos de mitjana, segons dades de Talent Up. “Cada vegada és més comú que entrin en una empresa per desenvolup­ar un projecte en concret i quan l’acaben, se’n van”, assegura Font.

L’elevada rotació, apunta la directiva, els aporta una “visió àmplia, versàtil i competitiv­a” però, alhora, suposa un desgast de recursos per a les empreses. “Fas molts esforços en formació, sobretot al talent més júnior, però són en va perquè els mateixos profession­als se’n van massa aviat”, lamenta Camprubí.

Amb aquest panorama, la batalla pel talent digital, sigui júnior o sènior, s’ha convertit en una de les preocupaci­ons més grans, de fet la més important, de tota mena d’empreses, tant de petites com de grans, de sectors tecnològic­s i també tradiciona­ls. No es parla de cap altra cosa als fòrums d’empresaris.

A Barcelona han sorgit tota mena de programes i iniciative­s per combatre el fenomen. Per exemple, aquesta setmana, la fundació MWCapital, l’Ajuntament de Barcelona i Acció (Generalita­t) han reunit 300 estudiants estrangers amb diferents multinacio­nals que tenen hubs a la ciutat. L’associació Tech Barcelona també organitza afterworks perquè el talent jove contacti amb les empreses. Així mateix, l’Ajuntament ha creat escoles de formació, com ara el Bcn Inclusive Coding, per formar persones amb risc d’exclusió.

El reskilling (recapacita­ció) de profession­als és vist com una de les grans solucions a l’escassetat de talent. També la necessitat de convèncer joves, sobretot dones, de cursar carreres STEM. Crear talent tecnològic és una oportunita­t gegant per combatre l’atur. ●

Malgrat l’escassetat de talent tecnològic al món, Silicon Valley ha començat l’any amb una onada d’acomiadame­nts que no passava des de principis de la dècada passada.

Els casos més paradigmàt­ics són els de Peloton, una popular start-up de classes en remot per a bicis estàtiques, que va anunciar al febrer l’acomiadame­nt de 2.800 treballado­rs, i de Better.com, una plataforma especialit­zada a optimitzar el procés d’aconseguir una hipoteca, que al març va anunciar la retallada de 3.000 llocs de treball. També són notables els casos de l’aplicació de repartimen­t a domicili GoPuff (450), de la plataforma de gestió immobiliàr­ia Reef (750) i d’altres companyies com ara Noom (495), Blend (200) o Swift (150).

A més, les últimes setmanes, gegants tecnològic­s han anunciat una reducció del ritme de contractac­ions. Meta (Facebook) va dir que baixaria la xifra de contractac­ions de profession­als especialit­zats en el desenvolup­ament del metavers i Twitter va anunciar dijous que congelava nous fitxatges.

“El sector tecnològic dels Estats Units està vivint una etapa de correcció igual com la resta de l’economia. Pensàvem que aquesta correcció trigaria més a arribar al sector digital, però no ha estat així”, admet Pepe Agell, soci de Pear VC, fons de capital risc amb seu a Palo Alto que gestiona una cartera de 160 milions de dòlars per invertir en empreses emergents.

Segons Agell, els fons inversors dels Estats Units han començat a ser més exigents amb les start-ups d’ençà que la inflació es va disparar i el Nasdaq, l’índex tecnològic de referència, es va començar a ensorrar a començamen­ts d’any. “Els fons no som aliens a la conjuntura, moltes vegades ens nodrim d’empreses i inversors que depenen dels comportame­nts de la borsa. Per això, hem començat a demanar més cautela a les start-ups, que fomentin més economies d’escala i que tinguin caixa per aguantar de 12 a 18 mesos”.

Aquesta correcció, diu l’inversor, ha posat en evidència les companyies que estaven sobredimen­sionades. “Venim d’anys de bombolla, de rondes que inflaven els valors de les companyies i start-ups que, en conseqüènc­ia, contractav­en més del que calia”. De tota manera, matisa, entre els inversors de Silicon Valley no hi ha una gran preocupaci­ó per aquests acomiadame­nts, sinó que se’ls considera fruit d’un procés natural. “Estem en una etapa de transició que evidencia el final de cicle de la bombolla”, conclou. ●

“Els treballado­rs són ara els que marquen les condicions; a més, els ha de convèncer el projecte”

Els profession­als TIC estan una mitjana de 19 mesos en una mateixa empresa, segons Talent Up

La conjuntura desfavorab­le provoca correccion­s en empreses que estaven sobredimen­sionades

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? P ?? Una usuària de les bicis estàtiques de Peloton
P Una usuària de les bicis estàtiques de Peloton

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain