La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La mare em va ensenyar que la vida és una festa”

Richard Branson Empresari fundador de Virgin Group

- E N T R E V I STA VÍCTOR M. AMELA

Des de la quinzena planta del creuer Valiant Lady, on hi ha les piscines, just sota el blau del cel, el magnat Richard Branson contempla Barcelona. El creuer de la seva propietat, procedent de Mallorca, farà rutes setmanals per la Mediterràn­ia –tres de diferents– amb escales a la capital catalana, on ahir va concedir aquesta entrevista a La Vanguardia.

Amb tants negocis, per què un de creuers?

No m’agradaven els creuers, i em vaig preguntar per què, i vaig arribar a la conclusió que no veia que fossin un lloc per passar-ho bé amb els meus amics. Així que vaig dissenyar un creuer en què això sí que fos possible.

Sense nens, no?

Sí, adults only n’és el concepte. No és que no m’agradin els nens, tinc dos fills i cinc nets meravellos­os. Però... aquí rebem només adults disposats a despreocup­ar-se i a passar-ho formidable­ment.

I què diuen els seus nets?

Van organitzar una conspiraci­ó amb amiguets per pujar al Valiant Lady. No he cedit: els he dit que ja pujaran quan tinguin 18 anys.

Què té aquest creuer que no ho tingui cap altre?

Vegi els comentaris a Trip Advisor: la gent hi gaudeix. Hi ha vint restaurant­s amb totes les ofertes gastronòmi­ques del món al més alt nivell d’excel·lència, hi ha tot el lleure imaginable, casinos, festes, discoteque­s, actuacions musicals, sales de gimnàs d’entrenamen­t dirigit, piscines, saló de tatuatges...

Ho veig.

Haurà vist també els treballado­rs, el millor del creuer: joves, animosos, de la meitat dels països del món, de 80 nacionalit­ats treballant junts, inclosos ucraïnesos i russos.

Richard Branson, fundador de Virgin Group, tenia planejat ser a Barcelona amb Tom McAlpin, CEO de Virgin Voyages, i Nirmal Saverimutt­u, Chief Experience Officer. McAlpin no ha pogut arribar a Barcelona perquè va ser sorprès per un huracà al Carib.

Vostè no deixa d’emprendre: quin és el seu motor?

La meva ment curiosa. Amb 15 anys vaig deixar l’escola per emprendre un camí d’aprenentat­ge. La meitat d’aquell camí ha cristal·litzat en el grup Virgin, i l’altra meitat en la meva feina arreu del món.

Posi’m un exemple d’aquesta feina seva arreu del món.

La persecució de les drogues és un gran fracàs que dura 70 anys: canviem això, és absurd que encara continuem criminalit­zant, empresonan­t i afusellant jovenets per tinença de drogues.

I què proposa vostè?

De la mateixa manera que es va despenalit­zar l’alcohol després del període de l’anomenada “llei seca”, forma part d’un comitè internacio­nal per aconseguir que es despenalit­zin les drogues.

I vostè no tem mals majors si ho aconseguei­xen?

No, perquè es tractarà llavors d’informar completame­nt la gent sobre les conseqüènc­ies del seu consum, i fer-nos responsabl­es en comptes de criminalit­zar tanta gent.

Un altre negoci actualment de moda és el de les criptomone­des.

No em considero un gran expert en això.

Però vostè hi invertiria?

És un bon moment, segons la meva opinió. Però aconsello invertir una quantitat petita del patrimoni de l’inversor, i fer-ho sempre de forma molt diversific­ada: criptomone­des, ethereum,

bitcoin, blockchain...

I quin consell em donaria per emprendre amb garanties?

La garantia d’èxit no existeix, ho sento. Però si tu tens una idea que vegis que pot facilitar la vida dels altres, llança’t i emprèn!

Aquest és el seu secret?

Sí, es tracta d’oferir als altres quelcom una mica millor que el que ja hi ha disponible. Jo anava a volar de Puerto Rico a les illes Verges i aquell vol es va cancel·lar. La meva xicota m’hi esperava i jo volia anar amb ella, així que vaig llogar un avió... i allà vaig col·locar altres passatgers tan penjats aquell dia com jo.

No em digui que va ser així com va néixer la seva aerolínia!

Sí, Virgin Atlantic va néixer perquè volia veure la meva noia. Aquell dia vaig descobrir que hi havia una necessitat i que podia cobrir-la.

I amb quins projectes té ara ocupada la seva ment?

Dedico molta energia al meu projecte aeroespaci­al. I també a Virgin Orbit, una cadena de petits satèl·lits de telecomuni­cacions que interconne­ctaran tot el planeta.

Algun projecte més?

Sí, m’he implicat en una empresa de resolució de conflictes, sense cap ànim de lucre: fa molta falta això al món. I també formo part d’altres projectes per al món: frenar el canvi climàtic, despenalit­zar drogues, millorar

‘Valiant Lady’ El creuer del magnat oferirà tres rutes diferents per la Mediterràn­ia

Descrimina­litzar L’empresari vol aconseguir la despenalit­zació mundial de les drogues

l’administra­ció internacio­nal de la justícia...

Sé que la seva mare ha sigut per a vostè molt inspirador­a...

És veritat.

M’agradaria dedicar-li unes línies en aquesta entrevista.

I jo li agraeixo molt l’interès... Li diré que, per desgràcia, la pandèmia de covid acaba d’emportar-se-la, als seus 90 anys, com tantes altres persones...

Ho lamento.

De nen la seva sabatilla em va posar al meu lloc, per descomptat. I em va ajudar molt de jove i després. I ella ha estat sempre un exemple per a mi.

En quin sentit?

La mare deia “sí” a tots els plans que brindava la vida, i jo i tots sempre havíem d’anar-li darrere corrent.

Doncs dir “sí” potser és una altra clau vital, sir Branson...

Té raó: la meva mare va voler fer de la vida una festa i tocar el dos un dia amb el millor d’aquesta festa, i ho ha aconseguit.

 ?? ?? Richard Branson ahir al seu creuer Valiant Lady atracat al port de Barcelona
Richard Branson ahir al seu creuer Valiant Lady atracat al port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain