La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bateries elèctrique­s a Catalunya

-

El projecte de construcci­ó d’una fàbrica de bateries elèctrique­s a Mont-roig del Camp (Baix Camp) que el grup sud-coreà Iljin Materials ha anunciat té un caràcter estratègic per integrar les noves tecnologie­s de l’electromob­ilitat al clúster català de l’automoció. Era una peça clau que faltava.

El projecte comporta una inversió de sis-cents milions d’euros, la creació de cinc-cents llocs de treball directes –molts més d’indirectes– i constituei­x l’aposta industrial més important feta a Catalunya des de fa quinze anys, després de la de Volkswagen a Seat. El projecte d’aquesta fàbrica de bateries, segons s’ha sabut ara, està integrat dins el Perte d’electromob­ilitat liderat per l’esmentada multinacio­nal alemanya, ja que figurava amb el nom d’una de les seves filials en la informació inicial.

Amb aquesta important inversió en la nova tecnologia de la mobilitat elèctrica es compensa, en gran part, l’impacte negatiu que va suposar que Volkswagen optés per Sagunt per a la construcci­ó de la gran planta de bateries per als seus automòbils elèctrics. El grup coreà Iljin, paradoxalm­ent, també és proveïdor de la multinacio­nal alemanya de l’automoció, així com d’altres fabricants del sector, a més d’altres empreses de la indústria ferroviàri­a, aèria, energètica i robòtica. Serà la tercera planta del grup fora de Corea del Sud i des de Catalunya té previst proveir fabricants nacionals i de la resta del continent implicats en l’electrific­ació dels seus processos.

La construcci­ó d’aquesta fàbrica de bateries a Catalunya és fruit de les negociacio­ns dutes a terme entre la Generalita­t i el grup Iljin els últims set mesos. Són negociacio­ns que s’han fet amb la màxima reserva, a càrrec del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, perquè l’emplaçamen­t català competia amb altres zones d’Europa. Finalment, el grup sud-coreà va optar per instal·lar-se aquí. La Generalita­t ha sabut posar en relleu els punts forts de Catalunya. S’ha d’admetre que l’atracció d’aquesta inversió, en un sector tan estratègic per al futur de l’automoció catalana, és el primer gran èxit de política industrial que s’apunta el Govern després d’uns llargs anys en què semblava que no existia. Aquesta és una línia d’actuació que convé reforçar. L’esmentada inversió hi ajudarà, ja que es convertirà en un pol d’atracció per a noves iniciative­s. Benvingut sigui, doncs, el grup Iljin a Catalunya. ■

La gran inversió del grup sud-coreà Iljin és clau per al sector català de l’automoció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain