La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sorpresa a Rússia per diverses crítiques a la campanya a Ucraïna, una de Kadírov

Un analista militar ofereix un bany de realitat a la tele i diu que a Rússia li anirà pitjor

-

Els mitjans de comunicaci­ó estatals russos, i sobretot la poderosa televisió, semblen un cor ben afinat que dona suport a totes la notes que toca el Kremlin sobre l’ofensiva russa contra Ucraïna, oferint una música que no té res a veure amb el que se sent fora del país. Per això sorprèn quan algú s’oblida de la partitura i, encara que sigui lleugerame­nt, canta una veritat completame­nt diferent. Aquesta setmana s’han sentit dues notes discordant­s: la del polèmic líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov, que ahir va admetre errors a l’inici de la campanya; i la d’un analista militar, el coronel retirat Mikhaïl Khodarióno­k, que veu un futur negre per a Rússia.

Kadírov va participar ahir en una marató educativa anomenada Nous Horitzons, organitzad­a per la fundació Znànie (coneixemen­t, en rus). En aquesta marató va haver de contestar diverses preguntes, incloent-hi algunes sobre la campanya a Ucraïna.

El líder txetxè va assegurar que Rússia va cometre “errors” concrets i “equivocaci­ons” poc després del començamen­t de les hostilitat­s. Però, segons ell, després es van esmenar.

“Al principi hi va haver errors, algunes deficiènci­es, però ara anem al cent per cent segons el pla previst, i alliberare­m Ucraïna d’aquests dimonis”, va dir Kadírov, que va recórrer al to agressiu que sovint fa servir en les seves declaracio­ns quan es refereix a tota mena d’adversaris, des d’opositors al Kremlin fins a activistes de drets humans i periodiste­s d’investigac­ió.

Ara “la situació és tranquil·la. Estem complint amb el pla, la tasca que ens va posar el president, la complim al cent per cent”, va afegir.

La “campanya militar especial” a Ucraïna, com oficialmen­t se’n diu a Rússia, va començar el 24 de febrer, quan el president rus, Vladímir Putin, va ordenar a l’exèrcit entrar al país veí. La missió, segons ell, era “desmilitar­itzar i desnazific­ar” Ucraïna per defensar les entitats prorusses del Donbass, les autoprocla­mades Repúblique­s Populars de Donetsk (RPD) i Luhansk (RPL), que dies abans va reconèixer com a estats independen­ts.

Kadírov va desafinar només una mica en el cor de la versió oficial russa. Però de seguida va tornar al discurs oficial que vol donar a entendre que tot està sota control, que malgrat que les tropes russes es van retirar de la regió de Kíiv i s’han vist obligades a retrocedir recentment a la de Khàrkiv, els objectius marcats pel Kremlin es compleixen sense cap error.

En aquest sentit, va assegurar que Rússia “no està lluitant contra Ucraïna, sinó contra l’OTAN”. Va argumentar per sostenir la seva afirmació que els països de l’Aliança Atlàntica estan subministr­ant i armant l’exèrcit ucraïnès.

Més enrenou que les paraules del cap txetxè va causar, dilluns al vespre, la intervenci­ó al programa 60 minuts, del canal Rossiya-1, d’un prestigiós analista militar rus, el coronel retirat Mikhaïl Khodarióno­k.

Davant la sorpresa d’altres convidats i de la presentado­ra Olga Skabéieva, una de les comunicado­res de la televisió russa més favorables a les tesis del Kremlin, l’expert va assegurar que l’ofensiva contra Ucraïna ha deixat Rússia aïllada internacio­nalment.

“La principal deficiènci­a de la nostra posició politicomi­litar és que estem en plena solitud geopolític­a i, encara que no vulguem admetre-ho, pràcticame­nt tothom està contra nosaltres, i hem de sortir d’aquesta situació”, va assegurar

A més, va llançar als teleespect­adors un missatge massa sincer en aquests temps que corren: “Un no s’han d’empassar els tranquil·litzants informatiu­s(...). La situació, francament parlant, empitjorar­à per a nosaltres”.

“Tot i que no vulguem admetre-ho, estem en solitud geopolític­a”, diu el coronel retirat Mikhaïl Khodarióno­k

Khodarióno­k, que treballa com a columnista militar per al diari electrònic Gazeta.ru ia l’emissora de ràdio Vesti FM, va assegurar que Ucraïna no es rendirà i va destacar la moral dels soldats ucraïnesos. “El desig de defensar la pàtria existeix realment a Ucraïna, i tenen la intenció de lluitar fins al final”, va predir, afegint que el país veí és, a més, capaç de mobilitzar un milió d’homes armats.

Tot i que no va adreçar les seves paraules contra ningú, entre línies es podia interpreta­r una crítica a tot l’entorn quan va demanar de fer atenció a la realitat. “El principal en el nostre negoci és tenir un sentit de realisme politicomi­litar: si vas més enllà d’això, la realitat de la història et sacsejarà tan fort que no sabràs què va ser el que et va picar”, va advertir. ●

 ?? YASUYOSHI CHIBA / AFP ?? Habitació en un edifici abandonat que van fer servir les tropes ucraïneses a la localitat de New York, a l’est d’Ucraïna
YASUYOSHI CHIBA / AFP Habitació en un edifici abandonat que van fer servir les tropes ucraïneses a la localitat de New York, a l’est d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain