La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pressió sobre els nòrdics buscaria en realitat concession­s de Washington

-

sat, d’altres peticions han estat rebutjades.

La població d’origen kurd és nombrosa a Suècia des dels anys setanta, tot i que els exiliats kurds procedents de l’Iraq i l’Iran superen els de Turquia. Fins fa pocs anys, era més fàcil aprendre kurd en una escola sueca que en una escola del sudest turc.

Diversos descendent­s d’aquest col·lectiu –gairebé sempre dones– han fet carrera política, una cosa que ha portat Erdogan a exclamar que “fins i tot tenen terroriste­s al Parlament”.

Els dos països nòrdics, a més, veten la venda d’armes a Ankara des del 2019, quan l’exèrcit turc va llançar la seva tercera intervenci­ó al nord de Síria, per avortar la consolidac­ió de Royava, una entitat territoria­l enganxada a la seva frontera i dominada per l’YPG, la filial siriana del PKK. Ahir un assessor d’Erdogan considerav­a “inacceptab­le” aquest veto i el contraposa­va a la confiscaci­ó “de projectils antitancs suecs” a l’YPG.

No menys difícil de pair a Ankara han estat les recepcions de la ministra d’Exteriors sueca, Ann Linde, a la primera responsabl­e política de Royava, Elham Ahmad.

Tot i això, per molt que Suècia acabi de trencar amb la seva tradició de neutralita­t, és difícil que dilapidi també el seu prestigi com a refugi d’exiliats polítics, davant països del sistema judicial del qual dubta.

Els turcs ho saben, però confien que, com Barack Obama al seu dia, Joe Biden intervingu­i a favor d’Ankara en altres afers del seu interès i desbloqueg­i la situació abans de la cimera de l’OTAN a Madrid.

Washington podria modular el seu suport a les milícies kurdes al nord-est de Síria. O agilitar la venda de caces F-16 a Turquia, encara no aprovada pel Congrés. Sobretot quan, just abans-d’ahir, el primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, amarrava a la Casa Blanca l’adquisició del més avançat F-35, del programa del qual va ser expulsada Ankara per la compra de bateries antiaèries russes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain