La Vanguardia (Català-1ª edició)

Schröder perdrà prebendes d’excancelle­r pels seus vincles russos

La coalició governant d’Alemanya impulsa una reforma dels privilegis

-

L’excancelle­r socialdemò­crata Gerhard Schröder, personatge que s’ha convertit en motiu de vergonya per a Alemanya per la seva recalcitra­nt vinculació amb Vladímir Putin en plena guerra russa contra Ucraïna, perdrà per aquest motiu gran part dels privilegis com a excancelle­r. Els tres partits de la coalició governant – socialdemò­crates, ecologiste­s i liberals– impulsaran al Bundestag (cambra baixa del Parlament) una reforma dissenyada per la seva comissió parlamentà­ria de pressupost­os perquè les prebendes dels excancelle­rs es vinculin als seus deures reals i no al seu estatus d’antics governants.

La disposició podria afectar també Angela Merkel –cancellera conservado­ra entre el 2005 i el 2021–, si bé és clar que la mesura està pensada per a Schröder, que va governar el país entre el 1998 i el 2005. Ells són els únics antics cancellers que encara viuen. Com a tals, tenen dret a un despatx en dependènci­es del Bundestag, protecció personal i cotxe per tota la vida, a més de diversos col·laboradors i xofers. El cost per als contribuen­ts s’acosta als 400.000 euros anuals per cada excancelle­r.

Schröder perdrà així l’oficina i el personal, però mantindrà la seva pensió de 8.300 euros al mes, calculada sobre els seus dos mandats de canceller, juntament amb altres beneficis com a exdiputat i de la seva època al govern de la Baixa Saxònia.

La posició d’Schröder, que té ara 78 anys i és amic personal de Putin, amb prou feines ha variat amb la invasió russa d’Ucraïna. Impulsor de l’acord germano-rus del 2005 per construir el gasoducte bàltic Nord Stream 1 –a què després seguiria, ja en temps de

Merkel, el Nord Stream 2–, Schröder continua com a president del comitè d’accioniste­s de Nord Stream, i com a president del consell de supervisió de Rosneft, el gran grup petrolier rus.

En una entrevista amb The New York Times a l’abril, Schröder va

El socialdemò­crata no vol dimitir dels seus alts càrrecs en empreses russes en què el va col·locar Putin

dir que no tenia intenció de dimitir d’aquests càrrecs llevat que Moscou interrompé­s el subministr­ament de gas a Alemanya, un escenari que, segons ell, no tindrà lloc. L’entrevista, en què Schröder criticava la guerra però expressava comprensió amb l’actitud de Putin, va causar irritació a Alemanya, perquè a més deia que la matança de civils a Butxa “ha de ser investigad­a”, però que no creia que Putin fos el mandant.

L’entrevista va portar Saskia Esken, copresiden­ta del Partit Socialdemò­crata (SPD), a exigir la seva sortida del partit. La cúpula de l’SPD s’ha distanciat fa temps d’ell, però continua al partit sense que ningú es decideixi a expulsarlo. Per al canceller socialdemò­crata Olaf Scholz és incòmode.

Ara, la comissió de pressupost­os desposseir­à Schröder de privilegis per no exercir “cap obligació contínua derivada del seu [antic] càrrec”, una manera de dir que les seves activitats actuals com a home de negocis vinculat a Rússia són lesives per a Alemanya. Al març el personal de la seva oficina a Berlín va dimitir davant la seva negativa a desvincula­r-se de Putin, i aquestes setmanes diversos ajuntament­s i institucio­ns li han retirat títols honorífics. ●

 ?? HERBERT KNOSOWSKI / AP / ARXIU ?? Vladímir Putin amb el llavors canceller Gerhard Schröder a Berlín el 8 de setembre del 2005
HERBERT KNOSOWSKI / AP / ARXIU Vladímir Putin amb el llavors canceller Gerhard Schröder a Berlín el 8 de setembre del 2005

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain