La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les primàries als EUA proven que Trump és poderós però no invencible

L’expresiden­t perd el seu candidat per a Nebraska, acusat d’agressions sexuals

- FERNANDO GARCÍA

El suport de Donald Trump pot actuar com un impuls, una abraçada de l’ós o un ni fred ni calor. Les primàries per elegir els candidats a les eleccions de mig mandat del novembre, en què es renovarà tota la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat, ja demostren aquest efecte mixt del suport de l’expresiden­t.

En les curses republican­es celebrades dimarts, l’ultradretà i gran defensor de les mentides de Trump que és Doug Mastriano va guanyar la nominació a governador de Pennsilvàn­ia. Però el jove membre de la Cambra de Representa­nts Madison Cawthorn, igualment amb el suport de l’expresiden­t malgrat els escàndols que arrossegav­a, va perdre la candidatur­a en la reelecció a Carolina del Nord. I aquest és l’ambivalent balanç en el conjunt de la desena de primàries a les midterm desenvolup­ades fins ara, cinc de les quals dimarts (Idaho, Oregon i Kentucky, a més de Pennsilvàn­ia i Carolina del Nord).

El senyal més destacat i preocupant de les eleccions primàries d’abans-d’ahir és en el triomf de candidats de Trump que encara avui neguen la victòria de Joe Biden a les eleccions del 2020.

El coronel retirat i aspirant a governador Doug Mastriano, de 58 anys, era a l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, en què milers de seguidors de Trump van intentar anul·lar els resultats de les presidenci­als. Ell es va quedar fora durant la batalla a la seu del Congrés, que va acabar amb 9 morts, però va pagar el trasllat amb autobús de centenars de manifestan­ts fins al lloc.

Si guanyés als comicis del novembre, Mastriano adquiriria gran influència en el control dels vots de les presidenci­als del 2024, ja que nomenaria el secretari d’Estat encarregat de supervisar el recompte. Molts republican­s creuen, però, que el seu extremisme en tots els camps, incloent-hi la defensa de la teoria ultra de la conspiraci­ó QAnon o el rebuig radical del dret a l’avortament, li resta possibilit­ats en la batalla final contra el candidat demòcrata i fiscal general de l’estat, Josh Shapiro, que dimarts va guanyar les primàries del seu partit sense oposició.

Un altre negacionis­ta de la victòria de Biden, l’ara membre de la Cambra de Representa­nts Ted Budd, va guanyar amb suport de Trump la nominació republican­a al Senat per Carolina del Nord. Budd no només va votar contra la certificac­ió dels resultats de les presidenci­als, sinó que va impulsar l’afirmació falsa que l’empresa de tecnologia i maquinària de votació Dominion Voting Systems podria haver tingut vincles amb el magnat i gran donant dels demòcrates George Soros. Dimarts Budd va refusar reconèixer que Biden va ser el legítim guanyador de les eleccions del 2020.

També es neguen a reconèixer la victòria de Biden els dos aspirants al crucial càrrec de senador a Pennsilvàn­ia, el popular i televisiu Doctor Oz, beneït per Trump, i el milionari David McCormick, exdirector executiu del fons de cobertura més gran del món, Bridgewate­r Associates.

Oz i McCormick gairebé van empatar en la lluita per un escó que els demòcrates veuen com la seva gran esperança de retenir el control que ara tenen sobre el Senat, encara que sigui per la mínima (50 sobre 100, més el vot de qualitat de la cap de la Cambra i vicepresid­enta Kamala Harris). El recompte per decidir si és Oz o McCormick el guanyador de les primàries podria prolongar-se hores o dies. John Fetterman va conquerir la nominació demòcrata al mateix càrrec a la Cambra Alta per Pennsilvàn­ia. Va ser des de

Els aspirants republican­s que no reconeixen el triomf de Biden obtenen victòries preocupant­s

casa, on es recupera d’un vessament cerebral.

El congressis­ta més jove dels EUA, el representa­nt per Carolina del Nord Madison Cawthorn (26 anys), va perdre la seva candidatur­a a la reelecció malgrat el suport de Trump. “Cal donar a en Madison una segona oportunita­t!”, va demanar l’expresiden­t després que Cawthorn fos acusat dues vegades de portar una arma a un aeroport; que desfermés la ira dels dirigents del partit acusant col·legues republican­s d’haver-lo convidat a orgies, i que després aparegués en fotos vestit amb roba de dona... en una d’aquelles festes que tant havia criticat.

El suport de Trump tampoc no va ser suficient perquè la vicegovern­adora d’Idaho, Janice McGeachin, s’imposés sobre el governador Brad Little a les primàries per a l’elecció en què ell mirarà de renovar en el càrrec.

En jornades anteriors, Trump va tirar endavant els seus a Indiana i a Ohio, un estat on l’autor i inversor DJ Vance va guanyar una important nominació al Senat. Però l’expresiden­t va encaixar un cop dur quan va veure com perdia el seu favorit per optar a governador a Nebraska, el potentat Charles Herbster, acusat d’agressió sexual per vuit dones: una circumstàn­cia que Trump va passar per alt, però no pas les votants. ●

 ?? CAROLYN KASTER / AP ?? Mastriano és tan ultra que molts republican­s temen que no pugui fer res contra el demòcrata Shapiro en l’elecció a governador de Pennsilvàn­ia
CAROLYN KASTER / AP Mastriano és tan ultra que molts republican­s temen que no pugui fer res contra el demòcrata Shapiro en l’elecció a governador de Pennsilvàn­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain